V okolí odstavenej jadrovej elektrárne Černobyľ opäť horí les

V zakázanej zóne okolo havarovanej a odpojenej jadrovej elektrárne Černobyľ vypukol požiar. Oheň sa postupne rozšíril na 130 hektárov porastu. Podľa hasičov požiar vznikol vzplanutím suchej trávy v pondelok popoludní pri obci Kovšilovka, ktorá spadá do oblasti, odkiaľ sa po výbuchu reaktora v elektrárni museli ľudia vysťahovať. S ohňom bojuje 117 hasičov za pomoc 24 kusov techniky.

30.06.2015 10:27
Černobyľ, požiar Foto:
Pohľad z vrtuľníka na novovzniknutý požiar v blízkosti odstavenej jadrovej elektrárne Černobyľ.
debata (1)

Na prelome apríla a mája pri Černobyli hasiči štyri dni bojovali s lesným požiarom, ktorý zasiahol 320 hektárov porastu. Požiar vznikol v menej zamorenej oblasti, ale potom postupoval západným smerom do miest, ktoré boli pri explózii elektrárne v rok 1986 radiáciou zamorené najviac. Postihnuté oblasti boli zarastené vegetáciou a ťažko dostupné. Horel les, suchá tráva i krovie na brehoch riečky Už. Úrady nevylučovali, že oheň niekto založil úmyselne.

Lesný požiar vyvolal paniku najmä v Kyjeve, kde žije dva milióny obyvateľov a ktorý leží asi sto kilometrov od Černobyľa. Ukrajinskí záchranri ale od začiatku uisťovali, že žiadne nebezpečenstvo nehrozí. V celej oblasti merali radiáciu a žiadne odchýlky od normálu nezistili. Premiér Arsenij Jaceňuk však uviedol, že Ukrajina bojovala s najrozsiahlejším požiarom od roku 1992. Súčasne upokojoval verejnosť, že od elektrárne bol požiar vzdialený asi 20 kilometrov.

Prírodný park okolo odpojenej elektrárne sa nachádza na 240-tisíc hektároch. Explózia štvrtého bloku elektrárne v Černobyli v roku 1986 spôsobila najhoršiu jadrovú haváriu na svete. Reaktor bol prikrytý betónovým sarkofágom, aby sa zamedzilo úniku rádioaktívnych látok. V súčasnosti sa buduje nový kryt, ktorý má byť dokončený podľa niektorých správ ešte tento rok, iné informácie hovoria až o roku 2017.

Ostatné černobyľské reaktory boli kvôli nedostatku elektriny v krajine odstavené postupne. Ako prvý v roku 1991 odstavili druhý blok, prvý blok skončil v roku 1996 a tretí, posledný fungujúci reaktor vypli až v decembri 2000.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #požiar #Černobyľ #Ukrajina