Čo čaká Grécko: Nová vláda, extrémisti?

Pre nikoho to už nedopadne dobre. O gréckom referende a (ne)výsledku rokovaní Atén s veriteľmi si to myslí Alexander Apostolides, expert na ekonomiku a politik z Cyperskej európskej univerzity.

30.06.2015 12:00
Grécko, demonštrácia Foto: ,
Ľavicoví radikáli pália vlajku EÚ na demonštrácii proti únii.
debata (68)

"Nebude to dobré ani pre Trojku, ani Syrizu, ani Grécko. Ich kolektívne zlyhanie bude teraz testom pre Grécko,“ pripomenul pre Pravdu Apostolides.

Podľa komentátora denníka Kathimerini Nikosa Konstandarasa referendum rozdelilo krajinu doteraz nie príliš často videným spôsobom.

"Fakt, že návrh referenda Syrizy podporil menší koaličný partner nacionalistickí pravicoví Nezávislí Gréci a neonacistický Zlatý úsvit, ukazuje, v čom spočíva dnešná najväčšia deliaca čiara v politike a v spoločnosti. Vyplýva z toho, ako vnímame samých seba a naše miesto vo svete,“ napísal v Kathimerini Konstandaras. "Ideologické rozdiely medzi ľavicou a pravicou sa stierajú. Rozdiely medzi populistami a reformistami zostávajú hlboké,“ uviedol komentátor. "Je to neuveriteľný partner,“ povedala pre Pravdu grécka politologička Stella Ladiová o podpore pravicovo extrémistického Zlatého úsvitu pre radikálne ľavicovú Syrizu.

Premiér Alexis Tsipras pritom od januára, keď prebral vládu, viac ráz upozorňoval, že keď situáciu nevyrieši on, Európa by sa mala obávať nástupu extrémistov v Grécku. V otázke referenda sú však teraz Syriza a Zlatý úsvit na jednej lodi.

Grécky premir Alexis Tsipras Foto: Reuters, YANNIS BEHRAKIS
Alexis Tsipras Grécky premir Alexis Tsipras

Nástup neonacistov k moci napriek problémom, s ktorými sa krajina borí, nevyzerá príliš pravdepodobne. Podpora Zlatého úsvitu sa v prieskumoch verejnej mienky pohybuje medzi šiestimi a siedmimi percentami. Popularita neonacistov je asi trochu vyššia, keďže nie všetci voliči sa k extrémistom priznávajú. Neznamená to však, že by mal Zlatý úsvit možnosti a prostriedky, aby sa predral k vláde.

"Samozrejme, sme v stave, keď sú v krajine zavreté banky a platia obmedzenia na vyberanie si peňazí. A nevieme, čo prinesie budúcnosť. Ľudia sú zmätení. Výsledok toho môže byť rôzny a Zlatý úsvit bude ďalej používať svoju rétoriku,“ vysvetľuje Ladiová, ktorá vyučuje na Queen Mary University of London.

Podľa odborníčky sa nedá vylúčiť ani väčšia podpora pre extrémistov. "Našťastie však médiá a politici z ostaných opozičných strán sa snažia obyvateľom vysvetľovať, čo sa deje. Okrem verejnej televízie, ktorá do veľkej miery opakuje, čo hovorí Syriza, tak ostatní dávajú priestor rôznorodým názorom,“ povedala expertka. "Dúfam, že sa ľudia budú správať racionálne a odmietnu extrémizmus. Možno sa skôr obrátia k tomu, čo poznali doteraz. Verili Syrize ako novej strane, ale nedostali od nej riešenie situáciu, len jej zhoršenie. Neznamená to, že sa Gréci musia prikloniť k niečomu ešte radikálnejšiemu. Skôr s vrátia k tradičným stranám, ktoré neboli dokonalé, ale fungovali lepšie ako to, čo máme teraz,“ uviedla Ladiová.

Samozrejme, politická situácia v krajine bude závisieť od výsledku všeľudového hlasovania. Viaceré grécke médiá včera zverejnili, ako by mal vyzerať referendový lístok. Niektorí komentátori sa pozastavili nad faktom, že možnosť nie je na ňom uvedená ako prvá, až pod ňou je možnosť áno. Syriza podľa nich aj týmto dáva najavo, aký výsledok by si želala.

"Má však vláda nejaký plán? Čo bude robiť, keď ľudia povedia áno? Mimochodom, zdá sa, že grécka vláda, keď vyhlasovala referendum, nemala k dispozícii návrh dohody, ktorý potom zverejnila Európska komisia,“ reagoval pre Pravdu z Atén Nikolaos Zahariadis, politológ z Alabamskej univerzity v Birminghame. "Grécky premiér Alexis Tsipras povedal, že bude rešpektovať akýkoľvek výsledok. Nie som si však celkom istý, že to tak bude, keď otvorene s dohodou nesúhlasí,“ povedal Zahariadis.

"Keď budú ľudia hlasovať za dohodu, tak za normálnych okolností by to malo byť tak, že Tsipras bude musieť rezignovať. Veď Syriza je proti. Potom by mohla nastúpiť nejaká vláda, ktorá privedie krajinu k voľbám. Samozrejme, na tom sa musia strany dohodnúť,“ uviedla Ladiová.

Nový kabinet by mohol vzniknúť na základe širokej zhody strán, v tomto prípade asi Syrizy, konzervatívnej Novej demokracie, centristickej To Potami a socialistov. Pravdepodobne by šlo skôr o úradnícku, ako politickú vládu. Keby sa strany nedohodli, možnosťou, ako doviesť krajinu k predčasným voľbám, by bolo odstúpenie prezidenta Prokopisa Pavlopulosa. Keby k tomu došlo, parlament by musel zvoliť novú hlavu štátu. Pri súčasnom rozložení síl by sa to pravdepodobne nepodarilo. Následne by boli potrebné predčasné voľby.

"V prípade, že výsledok referenda bude nie, Syriza dostane, čo chcela. Zostane pri moci. Bude sa tváriť, že naďalej rokuje s európskymi partnermi, lebo to sa úplne nedá zastaviť. Nie som si však istá, či to Syriza s rokovaním myslí skutočne vážne,“ uviedla Ladiová.

Výroky vplyvných politických predstaviteľov

François Hollande (francúzsky prezident): „Je vecou demokracie, záležitosťou gréckeho ľudu, aby sa rozhodol, akú chce mať budúcnosť. V stávke sa ocitá, či Gréci chcú zostať v eurozóne, alebo riskovať, že ju opustia. Teraz je dohoda ešte možná, ale potom bude závisieť od odpovede, ktorú dajú grécki voliči v referende.“

Frank-Walter Steinmeier (šéf nemeckej diplomacie): „Nechápem, ako zvolená grécka vláda môže vyzývať vlastný ľud, aby odmietol európsky návrh a ako môže brať svoj národ za rukojemníka v snahe dosiahnuť viac ústupkov od Európy. Strácam reč z kľučkovania gréckej vlády. Musí sa ujať zodpovednosti za svojich obyvateľov a prestať podnecovať ilúzie.“

David Cameron (britský premiér): „Nazdávam sa, že pre Grécko by bolo ťažké zostať v eurozóne, ak jeho voliči odmietnu v nadchádzajúcom referende dohodu s medzinárodnými veriteľmi.“

Sigmar Gabriel (nemecký vicekancelár a minister hospodárstva): „Ohromilo ma, že grécky premiér Alexis Tsipras odstrčil podanú ruku Európskej únie. Som šokovaný z toho, že Grécko odmietlo najprijateľnejší návrh. Zájdem ešte ďalej ako nikdy doteraz: Tspiras chce ponuku bez akýchkoľvek podmienok. Európa to nebude akceptovať.“

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #veritelia #eurozóna #Alexis Tsipras