V Nemecku žijú tisícky islamských radikálov, krajina sa obáva útokov

Nemecko patrí medzi možné ciele teroristických útokov a nemeckí radikálni islamisti predstavujú pre krajinu bezpečnostnú hrozbu. Na tlačovej konferencii to povedali nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére a šéf Spolkového úradu pre ochranu ústavy Hans Georg Maassen. Znepokojujúci je podľa nich aj rast násilia zo strany pravicových extrémistov.

30.06.2015 13:50
Islamský štát, islamisti, Irak, islamskí... Foto: ,
Do Nemecka sa vracajú jeho občania moslimského pôvodu, ktorí bojovali v Sýrii po boku radikálov z Islamského štátu.
debata (13)

„Tzv. Islamský štát žiada od svojich stúpencov, aby po celom svete vykonávali teroristické útoky. Nemecko patrí medzi možné ciele islamského terorizmu a nemožno vylúčiť, že sa stane terčom útoku,“ povedal Maassen.

„Islamský terorizmus je jednou z najväčších výziev súčasnosti,“ povedal de Maiziére. Najväčšiu hrozbu podľa neho predstavujú najmä nemeckí občania, ktorí odišli bojovať po boku Islamského štátu do Sýrie a teraz sa vracajú do Nemecka.

Minister pripomenul, že Nemecko tento rok prijalo niekoľko zákonov, ktoré majú zabrániť islamským radikálom vycestovať z krajiny. „Zároveň sa ale musíme zamerať aj na prevenciu a zabrániť tomu, aby sa nemeckí moslimovia radikalizovali. To však nemôže spraviť štát so svojimi bezpečnostnými zložkami sám, potrebuje k tomu spoluprácu so školami, rodičmi i mešitami,“ uviedol.

Počet islamských radikálov v Nemecku podľa Maassena stále rastie. „Podľa našich súčasných poznatkov je v krajine 7 500 salafistov, ktorí sa hlásia k radikálnemu islamu. V roku 2011 ich boli len stovky,“ povedal šéf úradu, ktorý vykonáva v Nemecku funkciu civilnej kontrarozviedky. „Títo ľudia pomáhajú šíriť propagandu Islamského štátu, čo pomáha rekrutovať nových ľudí, ktorí sú ochotní ísť bojovať do Sýrie,“ uviedol.

Okrem islamizmu predstavuje podľa Maassena pre Nemecko hrozbu aj pravicový extrémizmus. „Počet pravicových extrémistov sa síce nemení a je ich stále okolo 21-tisíc, rastie však počet tých, ktorí sú pripravení páchať násilné činy. V roku 2013 ich bolo 9 600, vlani už 10 500. Považujem to za nebezpečnú tendenciu,“ uviedol Maassen.

Podľa údajov Spolkového úradu pre ochranu ústavy rastie počet násilných trestných činov, za ktorými stoja pravicoví extrémisti. Vlani ich spáchali 990, teda o štvrtinu viac ako v roku 2013. „Pravicoví extrémisti sa zameriavajú hlavne na útoky proti žiadateľom o azyl. V roku 2013 sme ich zaznamenali 55, vlani 170. Tendenciu potvrdzujú aj tohtoročné údaje, keď za prvý polrok už bolo spáchaných 150 takýchto útokov,“ upozornil Maassen.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Islamský štát #teroristické útoky