V Egypte pochovali zavraždeného generálneho prokurátora

V Káhire v utorok zaviedli prísne bezpečnostné opatrenia kvôli pohrebu generálneho prokurátora Hišáma Barakáta, ktorého v pondelok zabili pri atentáte. V čase pohrebu vystúpil v televízii prezident Abdal Fattah Sísí a povedal, že štát sprísni zákony, aby bol lepšie vybavený na boj proti terorizmu.

30.06.2015 13:54
debata (3)

„Ruka spravodlivosti je spútaná zákonom. Nebudeme čakať. Zmeníme legislatívu tak, aby sme mohli spravodlivosť vymáhať rýchlo,“ povedal Sísí. Barakát zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pri pondelkovom útoku na svoju kolónu, ktorá prechádzala Káhirou. Telo v utorok previezli z nemocnice do mešity na juhu mesta, kde sa po poludňajších modlitbách konal pohreb. V uliciach Káhiry boli vidieť vojenské obrnené vozidlá a zriadené boli nové kontrolné stanovištia.

V Egypte je v utorok štátny sviatok. Bol vyhlásený pri príležitosti druhého výročia protestov, ktoré viedli k zvrhnutiu bývalého prezidenta Muhammada Mursího. Oslavy sú kvôli Barakátovej smrti zakázané. Televízie vysielajú zábery na horiace automobily po pondelkovom bombovom útoku a snímky sú tiež na titulných stranách denníkov.

Po Mursího zvrhnutí zakázali islamistické Moslimské bratstvo, za ktoré bol Mursí zvolený. Nasledovalo masové zatýkanie stúpencov a vo väzení skončil aj Mursí. Je súdený v niekoľkých kauzách a v jednej bol odsúdený na trest smrti, aj keď sa ešte môže odvolať. Pri moci je Sísí, ktorý patrí k armádnym kruhom, ktoré sa na zvrhnutí Mursího a odstavení bratstva podieľali.

Amnesty International: Z Egypta sa stal represívny štát

Amnesty International (AI) v utorok zverejnila správu o situácii v Egypte a konštatovala v nej, že sa Egypt stal represívnym štátom. Od roku 2013 tam zatkli 41 000 ľudí. Väčšina z nich patrí k mládeži, ktorá sa hlási k bratstvu. AI prehlasuje, že Sísího režim sa snaží „už v zárodku zničiť akúkoľvek hrozbu“.

„Masové manifestácie sú nahradené masovým zatýkaním, za mrežami pribúdajú mladí aktivisti, čo je znak slabnúceho štátu, ktorý sa uchyľuje k potláčaniu“ oponentov, píše sa v správe. Procesy so zatknutými sú podľa nej vedené nespravodlivo. Egyptské ministerstvo zahraničia sa už v minulosti kritike AI bránilo. Podľa neho je organizácia neobjektívna a zámerne neberie ohľad na to, že prezident nedávno udelil milosť niekoľkým stovkám mladých ľudí.

Podľa AI Egypt prešiel k zadržiavaniu akýchkoľvek oponentov vlády. „Egypt zatýka účastníkov pokojných manifestácií a medzinárodné spoločenstvo hľadí bokom. Mlčia štáty aj politici a mlčí tiež Bezpečnostná rada OSN,“ usudzuje AI. Od zvrhnutia Mursího začali islamskí radikáli útočiť na bezpečnostné sily. Pôsobia väčšinou na Sinajskom polostrove, na konci mája ich vodcovia vyzvali, aby sa členovia zamerali na sudcov a útočili na nich v odvete za prenasledovanie a popravy príslušníkov radikálnych skupín.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Egypt #atentát #pohreb