Na Sumatre sa zrútilo vojenské lietadlo, zahynulo najmenej 116 ľudí

Najmenej 116 ľudí zahynulo na indonézskom ostrove Sumatra, keď sa na jeden z hotelov a okolité domy v obytnej štvrti mesta Medan zrútilo vojenské lietadlo. Hovorca záchranárov agentúre Reuters povedal, že stroj spadol po poludní miestneho času krátko po štarte zo základne.

30.06.2015 14:36 , aktualizované: 16:16
debata (4)

Pri utorkovej nehode indonézskeho armádneho lietadla na Sumatre zahynulo najmenej 116 ľudí. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu armády Agusa Supriatnu, podľa ktorého zahynulo všetkých 113 ľudí, ktorí boli na palube stroja. Ďalšie mŕtvi sú obete, ktoré boli na mieste, kam lietadlo dopadlo.

Lietadlo mierilo z vojenskej základne v Medane k odľahlému súostroviu Natuna. Pilot žiadal o návrat na základňu kvôli problémom s motorom. „Lietadlo sa zrútilo vo chvíli, keď sa otáčalo kvôli návratu na letisko,“ povedal agentúre AP šéf indonézskeho letectva Agus Supriatna.

Indonézska televízia odvysielala zábery horiacich trosiek lietadla, zničených áut a čiastočne poškodených budov. Z miesta nešťastia stúpal čierny dym. „Telá sa nachádzajú v troskách lietadla aj v budovách,“ povedal agentúre AFP miestny policajný predstaviteľ. „Našli sme už 38 obetí, z toho jedno mŕtve dieťa,“ dodal.

„Lietadlo nám niekoľkokrát preletelo nad hlavou, naozaj nízko,“ uviedla Elfrida Elfiová, recepčná v hoteli Golden Eleven. „Potom sme videli oheň a čierny dym. Po treťom prelete narazilo do strechy hotela a vybuchlo,“ dodala. Stroj podľa nej zasiahol aj masážny salón, kde bolo v tom čase veľa klientov.

Podľa agentúry AP je to už druhýkrát za posledných desať rokov, čo na obytnú štvrť v treťom najľudnatejšom indonézskom meste Medan spadlo lietadlo. V septembri 2005 sa krátko po štarte z letiska Polonia v Medane zrútil Boeing 737 spoločnosti Mandala Airlines. Zahynulo vtedy 143 ľudí, z toho 30 na zemi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sumatra #vojenské lietadlo #zrútenie lietadla