Tunisko potvrdilo 21 britských obetí atentátu v Súse

Tunisko zatiaľ identifikovalo 21 z 38 obetí piatkového teroristického atentátu v Súse ako občanov Británie. Oznámila to v utorok hovorkyňa britského premiéra Davida Camerona. V britskej tlači sa objavila informácia, že útočník patril ku spiacej bunke radikálnej organizácie Islamský štát (IS).

30.06.2015 16:05 , aktualizované: 18:10
debata (1)

Podľa Cameronovej hovorkyne sa Británia snaží získať informácie o ďalších deviatich ešte neidentifikovaných mŕtvych a je možné, že sú tiež Briti. Zatiaľ sa uvádzalo, že medzi obeťami boli aj Íri a Nemci a po jednom občanovi z Belgicka a Ruska.

O dvadsaťtriročnom atentátnikovi Sajfaddínovi Rizkím sa postupne zverejňujú ďalšie informácie. Televízia Sky News získala výpoveď muža, ktorý ho poznal zo štúdií na technike v Kajruváne. Povedal, že Rizkí patril k päťčlennej spiacej bunke IS a že sa s radikálmi stýkal najmenej štyri roky.

Práve táto skupina piatkový útok pripravila. „Poznám tú skupinu, s ktorou spolupracoval, sú to teroristi. Sú v nej ľudia, ktorí jazdia do Sýrie, vracajú sa a znova sa zapájajú do štúdia na rovnakej univerzite. Niektorí do Sýrie odcestujú a zahynú tam,“ povedal Biládil.

Rizkí sa podľa neho najprv hlásil k frontu An-Nusrat, ktorá bojuje v Sýrii a zdieľa ideológiu al-Kajdy, ale neskôr prešiel k IS. „Páčilo sa mu všetko, čo IS obhajuje,“ povedal. Rizkí sa naučil zaobchádzať so zbraňou v tábore skupiny Ansar aš-Šaría, ktorá pôsobí v Líbyi a hlási sa k IS. Okrem iného sa tam naučil ako skrývať svoje radikálne názory.

Podľa britského denníka Daily Mail mal Rizkí kontakt s jedným z vodcov skupiny Ansar aš-Šaría Sajfalláhom bin Hasinom, ktorý v 90. rokoch zdržiaval tri roky v Londýne. Patril ku stúpencom jordánskeho radikálneho duchovného abú Katada, ktorý získal v roku 1994 azyl v Británii. V Tunisku vypočúvajú sedem ľudí zatknutých pre podozrenie z napomáhania Rizkímu. Traja z nich bývali s teroristom v spoločnom byte v Kajruvánu.

Tuniského prezidenta útok v Súse prekvapil

Tuniský prezident Kaída Sibsí priznal, že rovnako ako ostatných ho piatkový teroristický útok v tuniskom letovisku Súsa prekvapil. Sibsí to povedal v rozhovore s rozhlasovou stanicou Europe 1. Tuniský atentátnik, ktorý výcvik absolvoval v susednej Líbyi, v piatok postrieľal 38 turistov, než ho zabili.

„Je pravda, že nás táto záležitosť prekvapila. Boli prijaté opatrenia kvôli ramadánu, ale nikoho nenapadlo, že by mali byť urobené aj na plážach,“ povedal prezident s odkazom na počínanie bezpečnostných zložiek.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Veľká Británia #Tunisko #teroristický útok