Diplomatickou štvrťou Kábulu otriasla silná explózia

Samovražedný atentátnik v utorok zaútočil na konvoj NATO na hlavnej ceste vedúcej od letiska k americkému veľvyslanectvu v afganskej metropole Kábule. Podľa agentúry AP o život prišiel jeden afganský civilista a 26 ľudí utrpelo zranenia. K útoku sa prihlásilo radikálne hnutie Taliban.

30.06.2015 17:23
debata

Výbuch otriasol prísne stráženou diplomatickou štvrťou a poškodil niektoré domy. Svedkovia citovaní agentúrou Reuters videli poničené vojenské vozidlá aliancie. V čase výbuchu vládni úradníci odchádzali z kancelárií na konci pracovného dňa, ktorý je skrátený v dobe terajšieho moslimského pôstneho mesiaca ramadánu.

Šéf kábulských nemocníc Saíd Kabír Amir agentúre AP povedal, že počet civilistov zranených pri výbuchu stúpol na 24. Chvíľu predtým hovorca síl NATO v Afganistane Susan Harringtonová oznámila, že sú tiež zranení dvaja americkí vojaci, ale len ľahko. Výbuch, ktorý sa odohral necelý kilometer od ambasády USA, vážne poškodil dve obrnené vozidlá v napadnutom konvoji. Podľa hovorkyne veľvyslanectva Heather Eatonovej nikto z personálu úradu nie je nezvestný.

K útoku sa neskôr prihlásilo hnutie Taliban, ktoré podľa AP o tom informovalo v textovej správe. Explózia v afganskej metropole zahrmela týždeň po odvážnom útoku proti budove parlamentu. Tento útok podľa agentúry AP ukázal akcieschopnosť islamistických vzbúrencov z Talibanu, proti ktorým miestna vláda bojuje už takmer 14 rokov.

Taliban koncom apríla začal jarnú ofenzívu a v jej rámci znásobil útoky na členov bezpečnostných zložiek. Armáda a polícia majú veľké straty, pretože Taliban otvoril fronty na niekoľkých miestach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #výbuch #Taliban #Kábul