Lufthansa ponúka odškodné za každú obeť havárie Germanwings

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa ponúkla paušálne "bolestné" vo výške 25-tisíc eur rodinám pozostalých za každú nemeckú obeť havárie lietadla dcérskej spoločnosti Germanwings. Lufthansa zdôraznila, že toto odškodné nemožno zamieňať s okamžitou pomocou vo výške 50 000 eur, ktorú už jednotlivým rodinám vyplatila.

30.06.2015 19:42
debata (5)

Najbližší príbuzní, ako rodičia, deti alebo životní partneri, potom majú okrem toho dostať ďalších 10 000 eur. Pozostalí po obetiach marcovej tragédie sú podľa agentúry DPA ponukou sklamaní.

Odškodnenie sa týka iba nemeckých obetí. Prípady obetí z iných krajín sa musia riešiť podľa národných právnych predpisov, vysvetlila Lufthansa. Právny zástupcovia obetí zatiaľ ponuku leteckého prepravcu odmietajú. „Ťažko si dokážem predstaviť, že by to prijala hoci jedna rodina obetí,“ povedal Christof Wellens, ktorý zastupuje 15 rodín.

Pri zrútení lietadla 24. marca vo francúzskych Alpách prišlo o život všetkých 150 ľudí na palube, väčšinou Nemcov a Španielov. Doterajšie vyšetrovanie havárie ukázalo, že druhý pilot využil neprítomnosti kapitána a úmyselne naviedol lietadlo do hôr. Kapitán sa do kokpitu nemohol dostať, lebo druhý pilot dvere zvnútra blokoval. Dvadsaťsedemročný kopilot trpel psychickými problémami a samovražednými myšlienkami, ktoré pred zamestnávateľom ta­jil.

Expertná skupina zástupcov leteckých spoločností a úradov v utorok prostredníctvom nemeckého ministra dopravy Alexandra Dobrindta zverejnila odporúčania týkajúce sa bezpečnostných opatrení v kokpite a zdravotnej spôsobilosti pilotov.

Posilnené majú byť psychologické poradne aeroliniek pre zamestnancov s duševnými problémami. Okrem toho sa má preskúmať, či je možné zintenzívniť kontroly na lieky, drogy alebo alkohol. Bezpečnostný mechanizmus dverí, ktoré delia kokpit od kabíny pre cestujúcich, má zostať nezmenený. V platnosti zostáva aj nový predpis, že v kokpite sa počas letu vždy najmenej dvaja členovia posádky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #odškodné #odškodnenie #Lufthansa #pozostalí #Germanwings