Pozícia rumunského premiéra je ohrozená, v koalícii sú trhliny

Pozícia rumunského premiéra Victora Pontu, vyšetrovaného protikorupčnou prokuratúrou (DNA), sa v utorok otriasla v základoch, keď sa pri hlasovaní v parlamente potvrdili trhliny v jeho koalícii. Médiá informovali, že zákonodarcovia schválili do čela rozviedky (SIE) kandidáta podporovaného konzervatívnym prezidentom, odmietaného predsedom vlády.

30.06.2015 22:09
debata (3)

V čase, keď bol v Turecku, kde pred dvoma týždňami podstúpil operáciu kolena, Ponta podľa niektorých médií koaličným poslancom nariadil, aby nehlasovali pre Mihaiea Razvana Ungureanua, ktorého na post šéfa SIE navrhol premiérov politický sok prezident Klaus Iohannis.

Pontova Sociálnodemokra­tická strana a dve spojenecké strany rozkaz poslúchli a hlasovanie bojkotovali. Ďalší partner v koalícii, Národná únia pre pokrok Rumunska (UNPR), a tiež zástupcovia národnostných menšín sa príkazu vzopreli. To podľa médií potvrdilo trhliny v tábore Pontovej vlády, ktorá je pri moci od roku 2012.

Podľa expertov rebélia môže znamenať prvý krok k vytvoreniu novej väčšiny v rumunskom zákonodarnom zbore sformovanej okolo konzervatívcov prezidenta Iohannise. Pontov kabinet pred troma týždňami bez problémov prečkal hlasovanie parlamentu o vyslovení nedôvery. Hlasovanie iniciovala opozícia v súvislosti s oznámením protikorupčnej prokuratúry z počiatku júna, že predsedu vlády vyšetruje pre podozrenie, že sa dopustil trestných činov.

Prokuratúra v záujme vyšetrovania požiadala, aby Pontu zbavili imunity, ale taktiež neuspela. DNA oznámila, že začala premiéra vyšetrovať kvôli niekoľkým trestným činom. Ide o podozrenie z prania špinavých peňazí, z konfliktu záujmov, z falšovania úradných listín a z daňových únikov.

Týchto trestných činov sa Ponta dopúšťal v rokoch 2007–2011, keď bol právnikom a poslancom. Podozrenie z konfliktu záujmov sa vzťahuje na obdobie po roku 2012, keď už Ponta riadil vládu a práve preto DNA musela požiadať zákonodarný zbor, aby premiéra zbavil imunity a umožnil tak jeho stíhanie.

Štyridsaťdvaročný Ponta poprel, že by sa dopustil niečoho nezákonného, ​​a odmietol výzvy, aby odstúpil. Podľa médií vyhlásil, že je nevinný, a naznačil, že celá aféra je „zneužitím justície“, na ktorej „zlepšení“ sa chce zamerať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Victor Ponta