Pri útokoch na Sinajskom polostrove zahynulo najmenej sto ľudí

Povstalci z egyptskej odnože extrémistickej skupiny Islamský štát zabili na severe Sinajského polostrova pri koordinovanom útoku na armádne a policajné stanovištia viac ako 100 ľudí. O poslednej bilancii jedného z najväčších útokov militantov v modernej histórii Egypta informovala tamojšia armáda.

01.07.2015 11:24 , aktualizované: 22:47
debata (15)

Podľa agentúry Reuters sa medzi obeťami nachádzali vojaci, policajti, civilisti a militanti. Egyptská armáda dnes prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia informovala o najmenej sto mŕtvych militantoch a 17 zabitých vojakov.

K zodpovednosti za krviprelievanie sa prihlásila militantná skupina Sinajská provincia. Na sociálnych sieťach potvrdila, že jej bojovníci zasiahli pri útokoch na severe Sinajského polostrova dovedna 15 armádnych a policajných stanovíšť. V rámci série incidentov sa odpálili aj traja samovražední atentátnici v meste Aríš a jeho bezprostrednej blízkosti.

K paralelným útokom na severe Sinajského polostrova došlo dva dni po atentáte na egyptského generálneho prokurátora v metropole Káhire. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v utorok prisľúbil, že dôjde k zintenzívneniu dva roky trvajúceho ťaženia proti tamojším militantom. Sinajská provincia je najaktívnejšou militantnou skupinou v danom regióne a oficiálne sa hlási k IS, teda k sunnitskej extrémistickej skupine ovládajúcej rozsiahle územia v Iraku a Sýrii.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Egypt #vojaci