Objavilo sa svedectvo o pozadí teroristického útoku vo Francúzsku

Francúzsky islamista, ktorý momentálne bojuje v Sýrii a ktorému poslal páchateľ piatkového útoku neďaleko Lyonu cez sms fotku s odrezanou hlavou svojho zamestnávateľa, tvrdí, že „bol jednou z príčin tohto útoku“. Informovala o tom matka bojovníka, ktorý sa teraz nachádza pri sýrskom meste Rakka.

01.07.2015 13:55
Francúzsko, teroristický útok Foto: ,
Yassin Salhi (35) si maskuje svoju identitu pred novinármi po tom, čo ho na policajnú stanicu predviedli policajti.
debata (7)

Tohto bojovníka Islamského štátu identifikovali médiá ako 30-ročného technika Yunesa-Sébastiena V.-Z. z východného Francúzska a do Sýrie odišiel v novembri 2014 so svojou manželkou a dcérou.

Jeho matka v televíznej stanici Europe 1 povedala, že niekoľko hodín po piatkovom atentáte informovala o tomto útoku syna. „Áno, viem, je to môj brat. Som jedným z dôvodov, prečo to urobil,“ odpovedal mladík matke. Žena ale nevedela povedať, či jej syn atentát vo Francúzsku inicioval a zosnoval.

Zatknutý Salhi sa k činu priznal

Zatknutý Yassin Salhi v piatok dodávkou zaútočil na sklad firmy na výrobu technických a priemyselných plynov Air Products v priemyselnej zóne Saint-Quentin-Fallavier. Atentát sa zaobišiel bez obetí na životoch, ale na mieste sa našla odrezaná ľudská hlava a islamské nápisy. Obeťou s odrezanou hlavou bol Salhiho 54-ročný zamestnávateľ, jeden z miestnych podnikateľov.

Parížsky prokurátor v utorok informoval, že vyšetrovanie atentátu potvrdzuje, že zo strany páchateľa išlo o vedomú teroristickú akciu vo vzťahu k Islamskému štátu. Podozrivý sa k činu priznal, ale tvrdí, že išlo len o osobnú pomstu, nie teroristický čin. Žiadna islamská organizácia sa k nemu neprihlásila.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Sýria #teroristický útok #Islamský štát