OSN zvýši potravinovú pomoc pre ľudí na východe Ukrajiny

Svetový program pre výživu (WFP) oznámil, že rozšíri svoje pôsobenie na východe Ukrajiny, aby zaistil potravinovú pomoc pre pol milióna ľudí, ktorých zasiahol konflikt medzi proruskými separatistami a vládnymi vojskami.

01.07.2015 14:44
Ukrajina, Horlivka Foto: ,
Žena s dieťaťom na rukách plače pred svojím zničeným domom po bombardovaní v Horlivke.
debata (59)

Ide o trojnásobne vyšší počet ľudí, o ktorých sa táto agentúra OSN doteraz starala pri distribúcii potravín v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktorú čiastočne ovládajú separatisti.

Svoje aktivity teraz WFP rozšíri do ďalších troch východoukrajinských oblastí, Charkovskej, Dnepropetrovskej a Záporožskej. „Urobíme všetko, aby sme zaistili potravinovú podporu pre čo možno najväčšie množstvo ľudí, ktorí zúfalo potrebujú pomoc, pretože uviazli v pasci konfliktu alebo museli utiecť zo svojich domovov a prežívajú v ťažkých podmienkach,“ povedal vedúci zastúpenia WFP na Ukrajine Giancarlo Stopponi.

Podľa odhadov OSN si boje na východe Ukrajiny vyžiadali už 6 500 mŕtvych, približne 16-tisíc zranených a 1,3 milióna ľudí utieklo pred vojnou do iných končín Ukrajiny.

Na separatistami ovládanom území chce organizácia pomáhať najmä na školách, v detských domovoch, nemocniciach a ďalších inštitúciách, ako aj zabrániť podvýžive detí mladších ako dva roky, ktoré sú zvlášť ohrozené.

Ďalej chce tiež pomáhať ľuďom, ktorí utiekli pred bojmi z Donbasu do ďalších oblastí Ukrajiny. Aby mohol WFP v dodávkach potravín pokračovať do konca roka, naliehavo potrebuje viac ako 30 miliónov dolárov (takmer 27 miliónov eur). WFP každoročne pomáha asi 80 miliónom ľudí v približne 75 krajinách.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Ukajina #vojenský konflikt #Svetový program pre výživu