Odišla veľká osobnosť, vo veku 106 rokov zomrel Nicolas Winton

Vo veku 106 rokov zomrel sir Nicholas Winton, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil vyše 650 československých detí pred istou smrťou v nacistických táboroch.

01.07.2015 17:08 , aktualizované: 18:50
Nicholas Winton Foto: ,
Nicholas Winton, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil z Československa viac ako 650 detí pred odvozom do koncentračných táborov, zomrel vo veku 106 rokov.
debata (18)

V rokoch 1938 a 1939 v Českos­lovensku organizoval v Československu odjazdy židovských detí do Veľkej Británie a zaobstaral všetky formality potrebné na ich prepravu po železnici. Skromný Winton sa však ako hrdina nikdy necítil.

Po vojne sa londýnsky rodák živil ako maklér. Ani najbližší príbuzní nemali tušenia o vojnovej kapitole jeho života. Do povedomia verejnosti sa dostal až vďaka dojemnému stretnutiu so svojimi zachránenými „deťmi“ v štúdiu BBC.

Wintonove polozabudnuté činy pripomenul slovenský režisér Matej Mináč, ktorý natočil film Všetci moji blízki (1999). Druhýkrát mu vzdal hold o tri roky neskôr v dokumente Sila ľudskosti, tretíkrát v roku 2011 filmom Nickyho rodina.

Nicolas Winton, ktorého volajú aj „britský Schindler“ s odkazom na záchrancu poľských Židov Oscara Schindlera, bol za svoje činy niekoľkokrát vyznamenaný a povýšili ho do rytierskeho stavu. Wintona navrhli aj na Nobelovu cenu za mier, tohto ocenenia sa však nedočkal.

Nicholas Winton v roku 2009 na Liverpool Street... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Nicholas Winton Nicholas Winton v roku 2009 na Liverpool Street station v Londýne pri príležitosti 70. výročia vypravenie prvého vlaku z Československa.

Život Nicolasa Wintona

19. mája 1909 – Narodil sa v Londýne v nemecko-židovskej rodine ako Nicholas Wertheimer.

december 1938 – Mladý bankár Winton sa na podnet priateľa začal ako súkromná osoba angažovať v pomoci židovským deťom v Československu, ktoré ohrozoval postupujúci nacizmus.

14. marca 1938 – Z Prahy odletelo prvých 20 detí, neskôr nasledovali už vlakové transporty.

2. augusta 1939 – Na cestu sa vydal posledný, ôsmy transport. Transport s 250 deťmi, ktorý bol naplánovaný na začiatok septembra 1938, sa už pre vypuknutie vojny neuskutočnil. Celkom vďaka Wintonovi sa zachránilo 669 detí, väčšinou židovského pôvodu.

1942 – Winton vstúpil do Kráľovského letectva (RAF), kvôli problémom so zrakom pracoval len na administratívnych pozíciách.

1945 – Po vojne pôsobil v Ženeve vo vtedajšej Medzinárodnej organizácii OSN pre utečencov.

1948 – Na krátky čas sa vrátil k práci bankára a oženil sa s Dánkou Gretou Gjelstrupovou. Narodili sa im tri deti – Nicholas, Barbara a Robin. Kvôli postihnutiu najmladšieho syna, ktorý zomrel v siedmich rokoch, sa angažoval aj v organizácii pre mentálne a telesne postihnutých.

50. roky – Usadil sa s rodinou pri Maidenheade pri západnom okraji Londýna a pracoval v niekoľkých menších firmách v okolí.

1971 – Vo veku 62 rokov odišiel do dôchodku. Potom sa naplno venoval charitatívnej práci, predovšetkým pre organizáciu Abbeyfield, ktorá spravovala domy pre seniorov.

1988 – v relácii BBC That's Life historička Elizabeth Maxwelová zorganizovala stretnutie Wintona s „jeho deťmi“. Jeho príbeh sa stal konečne známy.

1999 – Premiéru mal hraný film režiséra Mateja Mináča Všetci moji blízki, ktorý pripomína Wintonovu zásluhu na záchrane detských životov.

2002 – Mináč dokončil dokument venovaný Wintonovi, nazvaný Sila ľudskosti – Nicholas Wintov. V roku 2011 tento režisér predstavil aj film Nickyho rodina o neznámych osudoch „Wintonových detí“.

december 2002 – Kráľovná Alžbeta II. povýšila Nicholasa Wintona do šľachtického stavu.

1. júla 2015 – Sir Nicholas Winton zomrel vo veku 106 rokov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Nicholas Winton