Haváriu vojenského lietadla na Sumatre zrejme zapríčinila porucha motora

Porucha motora zrejme zapríčinila utorkovú haváriu indonézskeho vojenského lietadla na ostrove Sumatra, pri ktorej prišlo o život 141 ľudí. Uviedol to veliteľ indonézskeho vojenského letectva.

02.07.2015 08:43
debata (1)

Maršal Agus Supriatna novinárom oznámil, že doterajšie zistenia naznačujú poruchu v činnosti jedného zo štyroch motorov stroja C130 Hercules. Odkazuje na to fakt, že lietadlo sa po štarte stočilo doprava a nenabralo ani priemernú rýchlosť.

„Lietadlo malo po štarte problémy, keďže úroveň jeho stúpania zostala nízka. Pravdepodobne to zapríčinila porucha jedného z motorov," vyhlásil maršal Supriatna.

Stroj typu C-130B Hercules, ktorý bol v prevádzke od roku 1964, mieril z vojenskej základne v Medane k odľahlému súostroviu Natuna. Pilot žiadal o návrat na základňu pre problémy s motorom. Lietadlo sa podľa armády zrútilo vo chvíli, keď sa otáčalo. Cestovali v ňom aj rodinní príslušníci vojakov.

Je to už po druhý raz za posledných desať rokov, čo na obývanú časť v treťom najodľahlejšom indonézskom meste Medane spadlo lietadlo. V septembri v roku 2005 sa krátko po štarte z letiska Polonia v Medane zrútil Boeing 737 spoločnosti Mandala Airlines. Zahynulo vtedy 143 ľudí, z toho 30 na zemi.

Indonézske letectvo preventívne pozastavilo lety svojich ďalších ôsmich strojov C-130B Hercules.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #havária lietadla