Zbankrotuje Portoriko, časť Ameriky?

Spojené štáty majú svoje Grécko. Portoriko, ktoré patrí k USA, ale nie je americkým štátom, je na pokraji krachu. Jeho dlh je 72 miliárd dolárov. Miestny guvernér Alejandro García Padilla pre denník New York Times uviedol, že Portoriko ho ďalej nie je schopné splácať. Je preto na pokraji bankrotu, hoci ho platné zákony ani neumožňujú.

02.07.2015 11:00
gitarista, Portoriko Foto:
Gitarista zbiera peniaze na ulici v San Juane, hlavnom meste Portorika.
debata (23)

Podľa denníka USA Today si už García Padilla najal ako poradcu bývalého sudcu Stevena Rhodesa, ktorý v minulosti dohliadal na bankrot Detroitu. Experti však upozorňujú, že problémy Portorika sa nedajú porovnať s ničím, čo doteraz Amerika zažila.

„Pre nič také v USA nie je precedens, ani čo sa týka veľkosti či rozsahu,“ citoval denník New York Times z analýzy o portorickom hospodárstve, ktorú pripravila Anne Kruegerová, bývalá hlavná ekonómka Svetovej banky.

Nikto vo vláde alebo vo Washingtone neuvažuje nad federálnou finančnou pomocou Portoriku.
Josh Earnest, hovorca Bieleho domu

García Padilla už požiadal Kongres, aby sa zaoberal možnosťou bankrotu pre Portoriko. Doteraz sa Biely dom ani zákonodarcovia vo Washingtone problému súostrovia prakticky vôbec nevenovali. Časť dlhu mala by splatená v noci nadnes. Či došlo k nejakej dohode s veriteľmi, nebolo známe do uzávierky tohto vydania denníka Pravda. Biely dom však už v pondelok oznámil, že Portoriko nemôže rátať s federálnou finančnou pomocou.

„Sme naďalej pripravení spolupracovať s Portorikom a jeho lídrami, aby sme riešili tieto vážne výzvy. Nikto vo vláde alebo vo Washingtone však neuvažuje nad federálnou finančnou pomocou Portoriku,“ citovala agentúra AP hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta.

„Dlh nie je možné zaplatiť. Neexistuje iná možnosť. Bol by som rád, keby som mal jednoduchšiu možnosť. Toto nie je politika, toto je matematika,“ vyhlásil však pre New York Times García Padilla.

To, že Portoriko nemôže splatiť svoj dlh, si myslí aj sociológ a ekonóm Emiliao Pantojas-García. „Alternatívou by bolo, keby sa federálna vláda zaručila za dlhy. Vytvorila by tiež regulačnú radu, ktorá by pripravila fiškálny, vládny a ekonomický plán a dohliadala by na jeho uplatňovanie,“ uviedol expert z Portorickej univerzity pre Pravdu.

Portoriko je súostrovie v Karibiku, kde žije okolo 3,6 milióna ľudí. Obyvatelia však húfne utekajú. Len v roku 2013 ich opustilo Portoriko viac ako 210-tisíc. Pridružené územie USA bolo v poslednej dekáde takmer stále v ekonomickej recesii. Najväčším vývozným artiklom sú výrobky chemického a elektronického priemyslu a dôležitý je aj export rumu. V minulosti pre nízke dane využíval Portoriko aj farmaceutický priemysel.

Experti sa nezhodujú na tom, aký dosah by mal prípadný bankrot Portorika na ekonomiku USA. „Čo sa týka šírenia ekonomickej nákazy, Portoriko v podstate nemá žiadne širšie geopolitické a humanitárne dosahy, aké by mal Grexit,“ uviedol podľa portálu Businessinsider ekonóm Bank of America Ethan Harris, keď pripomenul problémy Grécka.

„Je náročné určiť, aký dosah bude mať situácia v Portoriku na miestu ekonomiku a na hospodárstvo USA,“ reagoval pre Pravdu ekonóm Deepak Lamba-Nieves. „Vieme však, že mnoho podielových fondov v USA je vystavených portorickému dlhu. Bankrot by zasiahol nemalý počet Američanov,“ varoval odborník z Centra pre novú ekonomiku v portorickom San Juane.

„Rozdiely v hospodárstve Portorika a USA sú také veľké, že bankrot nepredstavuje až taký veľký problém ani pre podielové fondy, ktoré sa aj tak postupne zbavovali dlhopisov vydaných portorickou vládou,“ uviedol zase profesor ekonómie Argeo Quiňones-Peréz.

„Lenže pokračujúce ekonomické problémy len prispejú k ďalšej imigrácii Portoričanov do USA. Čo sa týka ekonomického rastu, nevidím svetlo na konci tunela,“ povedal pre Pravdu expert.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #USA #Portoriko