Separatisti v Donecku vyhlásili osobitný režim a voľby v októbri

Proruskí separatisti v neuznanej Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny vyhlásili "osobitný režim samosprávy" a ohlásili na 18. októbra miestne voľby.

02.07.2015 10:29
Ukrajina, voľby, Alexander Zacharčenko Foto: ,
Šéf doneckých povstalcov Alexandr Zacharčenko (vpravo) sa vlani na jeseň v medzinárodne neuznaných voľbách stal hlavou "Doneckej ľudovej republiky".
debata (42)

Stalo sa tak deň po tom, čo ukrajinský prezident predložil parlamentu návrh ústavnej reformy, ktorá počíta s decentralizáciou moci, avšak neuspokojuje požiadavky separatistov na autonómiu. Ukrajinská armáda medzitým oznámila ďalšie incidenty porušujúce prímerie.

Šéf doneckých povstalcov Alexandr Zacharčenko vo vyhlásení uviedol, že voľby majú prispieť k posilneniu prímeria a definitívnemu ukončeniu ozbrojeného konfliktu vo východoukrajinskom Donbase.

Jedným z bodov minských mierových dohôd bolo aj poskytnutie osobitného postavenia povstaleckým územiam v Doneckej a Luhanskej oblasti a usporiadanie volieb podľa ukrajinských zákonov.

Kyjev trvá na tom, že voľbám v Donbase by malo predchádzať splnenie prvých troch bodov Minskej dohody: ukončenie bojov, stiahnutie ťažkých zbraní a potvrdenie tohto stavu.

Predchádzajúce voľby na povstaleckých územiach sa konali vlani na jeseň a na základe ich výsledku sa hlavou „Doneckej ľudovej republiky“ stal Zacharčenko a „Luhanskej ľudovej republiky“ Igor Plotnickij. Ani Ukrajina, ani medzinárodné spoločenstvo tieto voľby neuznali.

Agentúra Unian pripomenula, že Zacharčenko v stredu vyhlásil obec Šyrokyno za „demilitarizované pásmo“, ale napriek tomu separatisti podľa ukrajinských úradov ďalej pokračovali v ostreľovaní tejto obrannej pozície pri dôležitom Azovskom prístave Mariupol.

Celkovo podľa ukrajinskej armády separatisti počas stredy ostreľovali pozície vládnych síl vo viac ako päťdesiatke prípadov, a to aj s využitím húfnic a mínometov, ktoré podľa minských dohôd mali byť dávno stiahnuté z fronty. Armádne komuniké sa o prípadných stratách nezmienilo.

Boje v Donbase si od vlaňajšieho apríla podľa odhadu OSN vyžiadali už 6 500 mŕtvych.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #proruskí separatisti #Minské dohody