Britský minister obrany chce Britániu zapojiť do bojov v Sýrii

Britský minister obrany Michael Fallon vo štvrtok vyzval poslancov, aby povolili účasť britského letectva v bojoch proti radikálom z organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Britské lietadlá sa zatiaľ zúčastnili len náletov proti IS v Iraku.

02.07.2015 17:58
syria, is, kobani Foto: ,
Britský minister obrany Michael Fallon chce, aby sa Británia zapojila do bojov v Sýrii. (Ilustračné foto)
debata (8)

Zákonodarci odhlasovali účasť na vojenských operáciách v Iraku vlani v septembri. Fallon povedal, že Británia by sa nemala účastniť ničoho, čo pomôže režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Podľa neho je však jasné, že „aktivity IS v Iraku a zrejme tiež v Líbyi sú riadené zo severnej Sýrie“. Vidí „nelogickosť“ v tom, že Briti na radikálov neútočia v Sýrii, keď IS medzi Irakom a Sýriou nerozlišuje. Pred rokom na severe oboch krajín založil kalifát.

Predseda parlamentného zahraničného výboru Crispin Blunt ale povedal, že účasť Britov na náletoch v Sýrii nebude mať žiaden praktický význam a výsledok doterajších leteckých operácií to nezmení. Zavlečie to ale podľa neho Britániu do legálnej šedej zóny. Nálety sa robia na sýrskom území bez oficiálnej dohody s Damaskom.

Fallon povedal, že premiér David Cameron si je vedomý výhrad niektorých poslancov a nenechá o veci rozhodovať, kým sa poslanci nedohodnú. Parlament v roku 2013 hlasoval proti účasti na plánovanej vojenskej akcii proti Asadovi, ktorú pripravoval Washington kvôli údajným chemickým útokom sýrskej armády na civilistov. USA boli pripravené ísť do akcie samé, ale Damask sa útoku vyhol, keď súhlasil s ruským návrhom nechať zničiť svoj chemický arzenál.

Leteckú koalíciu bojujúcu v Sýrii proti IS vedú USA a členmi sú Kanada a päť arabských štátov – Jordánsko, Bahrajn Katar, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. V Iraku sa náletov účastní viac západných krajín, okrem USA a Kanady tiež Austrália, Holandsko, Británia, Francúzsko a niekoľko arabských štátov.

Koalícia vydáva bilanciu útokov často s denným oneskorením. Podľa dnešných správ v stredu lietadlá bombardovali desať cieľov v Iraku a osem v Sýrii. V Iraku sa sústredili na ciele IS v oblasti Mosulu, SIndžáru, Fallúdže a Hadísy, v Sýrii v blízkosti Hasaky, Kobani a Tall Abjadu.

Koalície v Sýrii útočia v oblastiach, ktoré sú pod kontrolou radikálnych skupín vrátane IS. Sýrske letectvo do tamojších operácií nezasahuje, bojuje ale na juhu krajiny. Podľa dnešných správ v provincii Dará pri sýrskom nálete zomrelo 18 ľudí a kvôli intenzívnemu bombardovaniu tam zatvorili štyri nemocnice. Letectvo vraj útočí na pozície opozičných bojovníkov, ale zasiahlo tiež budovy nemocníc a zabilo niekoľko zdravotníkov. Ochranci ľudských práv, ktorí situáciu monitorujú z Londýna, dlhšiu dobu upozorňujú, že armáda často útočí na zdravotnícke zariadenia a že stav zdravotníctva je katastrofálny.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria #Islamský štát