Poľský recidivista sa priznal k vražde seniorov vo Viedni

Kriminalistom z rakúskej metropoly sa podarilo objasniť májovú vraždu manželského páru vo viedenskej štvrti Donaustadt. K činu sa priznal 29-ročný Poliak, zadržaný 8. júna v nemeckom Düsseldorfe, ktorý zároveň potvrdil, že spáchal aj jeden hrdelný zločin vo Švédsku.

02.07.2015 21:36
debata (3)

Ako dnes na spoločnej tlačovej konferencii vo Viedni informovali predstavitelia rakúskej polície a viedenského Krajinského kriminálneho úradu, muža pred dvoma dňami prevzali na nemecko-rakúskej štátnej hranici, aby si následne pri jeho výsluchu vypočuli akúsi spoveď cestujúceho vraha, lupiča a násilníka.

Zadržaný podľa vlastných slov 19. mája zavraždil starších manželov v spomínanej viedenskej štvrti, a to na podnet „vnútorného hlasu“. Už dva dni predtým sledoval dom obetí po tom, ako na bicykli prišiel do Viedne z Českej republiky.

Muž pochádzajúci z poľského mesta Opole sa pôvodne na pozemok obetí dostal v súvislosti s hladom a potrebou, neskôr sa uložil pred verandou. Keď manželia, ktorí v dome bývali, zaspali, odvážil sa vlámať sa do kôlne v záhrade domu. Tým však seniorov vo veku 75 a 74 rokov zobudil a to sa im stalo osudným. Poliak mal pri sebe „len kvôli pocitu bezpečia“ dlhý nôž, ktorým manželov zavraždil.

Zadržanému sa aj vzhľadom na výpoveď jeho matky o jeho vzťahu ku gréckej mytológii a k slovu, ktoré sa našlo na tele ženskej obete, budú venovať viacerí psychológovia.

Po čine si muž vypral a vysušil bielizeň v dome zavraždených, odel sa do ich šatstva, odcudzil šperky a ich motorovým vozidlom pokračoval do Raasdorfu v okrese Gänserndorf, kde si vybral kartou odcudzenou mŕtvej žene peniaze z bankomatu, aby vlakom pokračoval ďalej do Znojma a následne do Nemecka.

Mŕtve telá seniorov objavil 21. mája syn obetí. Vražedná zbraň, ktorá pochádza z lupu v ČR, našli na mieste činu.

Na základe reakcie švédskych kriminalistov na otázky kolegov z Viedne týkajúce sa charakteristických prvkov na mieste činu sa prišlo na podobnosť s vraždou dôchodcu z Göteborgu. Na tele obete sa našiel rovnaký nápis ako na tele jednej z obetí vo Viedni – Tantal. DNA podozrivého sa nachádzala v databázach kriminalistov v Nemecku i Holandsku, kde si už Poliak odpykal trest za vážne ublíženie na zdraví. Opakovane bol trestaný pre majetkovú a násilnú trestnú činnosť aj vo vlasti.

Tantalos alebo Tantalus je v gréckej mytológii kráľ Lýdie, syn najvyššieho boha Dia. Obľúbenec bohov, ktorý s nimi zvykol hodovať na Olympe, podľahol pýche a podľa bájí sa dopustil strašných zločinov, za ktoré bol odsúdený na večné muky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vrah #Poliak