Maroko rozbilo bunku militantov napojenú na Islamský štát

Maroko dnes oznámilo, že bezpečnostné sily rozbili bunku islamistických militantov napojenú na Islamský štát (IS). Mala aj členov, ktorí vedia zaobchádzať so zbraňami a výbušninami.

02.07.2015 21:44
debata

Marocká bunka pozostávajúca z deviatich členov bola aktívna vo veľkých mestách, napríklad v Meknése, Tetuáne, Tangeri a El-Aaiúne v oblasti Západná Sahara. Uviedlo to vo vyhlásení ministerstvo vnútra, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters.

Bunka bola v kontakte s Islamským štátom v Iraku a Sýrii a snažila sa povzbudzovať mladých dobrovoľníkov, aby bojovali v radoch IS. „Bunka využívala internet na získanie odborných znalostí o výrobe výbušnín a chemických látkach, ako aj o zaobchádzaní so zbraňami,“ spresnilo ministerstvo vo vyhlásení.

Marocká vláda je presvedčená, že po boku ozbrojených skupín v Sýrii a Iraku bojuje 1500 marockých štátnych príslušníkov. Približne 220 z nich sa vrátilo domov, kde ich zatkli, a 286 Maročanov bolo zabitých.

Maroko v minulosti zažívalo útoky militantov. V roku 2011 výbuch v kaviarni v Marrákeši usmrtil 15 ľudí.

Severoafrické vlády sú už niekoľko dní v stave vysokej pohotovosti po vyčíňaní strelca v tuniskom plážovom letovisku Súsa z minulého piatka, kde zabil 38 cudzincov, prevažne britských turistov. K útoku sa prihlásila práve extrémistická organizácia IS.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko #Islamskí štát