Rusi odkazujú Američanom, že sa správajú konfrontačne

Minulý rok označilo Rusko vo svojej vojenskej doktríne Severoatlantickú alianciu a Ameriku za hlavné zahraničné hrozby. Teraz sa Moskva sťažuje, že doplnená vojenská stratégia Spojených štátov kritizuje kroky Kremľa.

03.07.2015 08:02
rusko, tanky, vojna, výbách Foto: ,
Ukážka ruskej vojenskej techniky vo výcvikovom priestore Alabino neďaleko Moskvy.
debata (298)

Kto nie je ústretový?

"Rusko opakovane ukázalo, že nerešpektuje suverenitu svojich susedov a že je ochotné použiť silu, aby dosiahlo svoje ciele. Ruské vojenské kroky oslabujú regionálnu bezpečnosť, či už priamo, alebo prostredníctvom zástupných síl,“ píše sa v dokumente, z ktorého citovala agentúra Reuters.

USA tak reagujú na ruskú anexiu Krymu z roku 2014 a na pokračujúcu vojenskú a materiálnu podporu Moskvy rebelom na východe Ukrajiny.

Napriek tomu Kremeľ tvrdí, že je to Západ, čo sa nespráva ústretovo. "Používanie takéhoto jazyka v tomto dokumente ukazuje na to, čo je pravdepodobne konfrontačný prístup, v ktorom chýba akákoľvek objektivita týkajúca sa našej krajiny,“ uviedol na adresu stratégie Dmitrij Peskov, hovorca Kremľa. "Samozrejme, len ťažko to prispeje k snahám nasmerovať bilaterálne vzťahy k normalizácii,“ vyhlásil podľa Reuters Peskov.

Niektorí pozorovatelia tomu už hovoria nová studená vojna, podľa iných tak ďaleko vzťahy Ruska a Západu nezašli. Aj spomenutá americká vojenská stratégia v niektorých oblastiach stále oceňuje spoluprácu s Moskvou. Napríklad, čo sa týka boja s terorizmom alebo pašovaním drog.

Nová koncepcia

V momentálne platnej Strategickej koncepcii NATO sa tiež dosiaľ hovorí o spolupráci s Ruskom ako o mimoriadne dôležitej. Napriek tomu, že predstavitelia aliancie opakovane zdôrazňujú, že kroky Moskvy za posledný rok predstavujú hrozbu pre euroatlantický priestor.

"Je to všeobecný dokument, rámcuje, čo je NATO a ako sa správa,“ povedal minulý týždeň v Bruseli na stretnutí s novinármi americký veľvyslanec pri aliancii Douglas Lute. "Napríklad sme menili strategický koncept, keď padol Berlínsky múr. Takže veľká zmena strategického prostredia vedie k prepisovaniu konceptu. Otázkou je, či sme v takom bode,“ zauvažoval ambasádor.

Podľa Luteho sa však Rusko ako strategický partner NATO nespráva. "Aliancia ešte neprijala rozhodnutie, či bude otvárať koncepciu. Určite však v dokumente nájdeme jazyk hovoriaci o Rusku ako o strategickom partnerovi, čo je otázne, keď berieme do úvahy jeho kroky. Od ilegálnej anexie Krymu je pomerne jasné, že Rusko sa dnes nespráva ako strategický partner,“ vyhlásil Lute.

Kroky Ruska a NATO

Okrem obsadenia časti ukrajinského územia a podpory separatistov Moskva kladie čoraz väčší dôraz na svoje vojenské aktivity. Usporadúva cvičenia, do ktorých zapája desaťtisíce jednotiek, a v rétorike odkazuje na svoj jadrový arzenál.

Vrásky na čele Západu spôsobujú aj ruské vojenské lety, ktoré sa približujú k hraniciam vzdušného priestoru krajín NATO. Lietadlá pritom neraz nemajú zapnuté transpondéry, čo ich robí „neviditeľnými“ pre civilnú leteckú prevádzku. Moskva tvrdí, že všetky jej lety sú v súlade s medzinárodnými pravidlami.

"Problémom je skutočne to, že civilné lietadlá ruské stroje nevidia. Počuli sme už o viacerých prípadoch prílišného priblíženia sa. A predpokladám, že je dosť ďalších situácií, o ktorých nikto neinformoval,“ uviedol vojenský predstaviteľ aliancie, ktorý si neželal byť menovaný.

Podľa neho Rusko letmi testuje reakčné časy a procedúry NATO. "Nesnažíme sa o takúto konfrontáciu. Nepovažujeme ju za potrebnú,“ odpovedal predstaviteľ aliancie na otázku Pravdy, či aj NATO testuje ruské reakcie.

Aliancia však na ruskú agresiu na Ukrajine reagovala. Posilnila jednotky rýchlej reakcie a vytvára sily superrýchleho nasadenia. V šiestich krajinách strednej a východnej Európy vznikajú malé styčné tímy NATO. V budúcnosti by takého centrum malo pôsobiť aj na Slovensku.

NATO zároveň zintenzívnilo vojenské cvičenia. Tie sa do veľkej miery tiež konajú na bilaterálnej úrovni. NATO sa však nezhodlo na permanentnom vyslaní vojakov na východné krídlo aliancie. Väčšina vojenských aktivít sa deje na základe toho, že vojaci rotujú.

Prípravu cvičení pre nich má uľahčiť rozmiestnenie 250 kusov ťažkej vojenskej techniky vo východnej a v strednej Európe. Minulý týždeň to oznámili Američania.

© Autorské práva vyhradené

298 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #armáda #kritika