Druhé podozrenie na MERS v Česku sa nepotvrdilo

Muž z Ostravy, ktorého prijala pražská Nemocnica na Bulovke s podozrením na nákazu MERS, toto infekčné ochorenie nemá. Vyplýva to z výsledkov laboratórnych testov.

03.07.2015 09:49 , aktualizované: 17:10
debata

Informuje o tom portál iDNES.cz. Muž pracuje ako sprievodca cestovnej kancelárie, v karanténe bolo preto aj približne 30 ľudí z autobusu, ktorí s ním cestovali. Tých prepustia domov, muž však naďalej zostane v nemocnici, ale už v normálnom režime. "Jeho stav nebol taký, aby sme ho mohli prepustiť. Došlo tam opäť k nárastu teplôt, takže budú nasledovať určite ďalšie vyšetrenia, "povedal hlavný hygienik Vladimír Valenta.

Muž, ktorý bol na pobyte v Kórei sa vrátil 29. mája. „Vo štvrtok vyrážal z Brna ako sprievodca na ďalší autobusový zájazd do Poľska. Po hodine cesty mu prišlo nevoľno, mal teplotu 39 stupňov Celzia,“ uviedol pre ČT český minister zdravotníctva.

S ohľadom na predchádzajúci pobyt v Kórei muža previezli na infekčné oddelenie na Nemocnice na Bulovke. Tridsať ľudí z autobusu skončilo v karanténe. „V klimatizovanom autobuse je vzduch cirkulovaný a riziko ochorenia nie je úplne nulové,“ dodal minister.

Prvé podozrenie na MERS sa v ČR objavilo v polovici júna u mladého muža, ktorý sa vrátil z turistického pobytu v Južnej Kórei. Nákaza sa však nepotvrdila.

V Česku platia kvôli koronavírusu prísnejšie hygienické opatrenia na letisku. Podľa českého hlavného hygienika Vladimíra Valentu je po prílete lietadiel z Kórey vykonané upratovanie a dezinfekcia priestorov, kadiaľ prechádzajú cestujúci, vrátane priľahlých toaliet, napísala na svojej webovej stránke ČT24.

MERS je infekcia dýchacích ciest, ktorú spôsobuje novoobjavený rovnomenný koronavírus. Po prvý raz bol hlásený v roku 2012 v Saudskej Arábii, odkiaľ sa následne rozšíril do celkovo 23 ďalších štátov vrátane Jordánska, Kataru, Spojených arabských emirátov (SAE), Tuniska, Británie, Nemecka, Talianska či Francúzska.

Celosvetovo bolo zaznamenaných už vyše 1 100 prípadov ochorenia na MERS, pričom 40 percent sa skončilo smrťou pacientov. Medzi príznaky tejto choroby patrí horúčka, kašeľ a problémy s dýchaním. MERS sa prenáša blízkym kontaktom osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #vírus MERS #podozrenie #MERS