Jediný pacient s MERS v Thajsku sa zotavil, opustí nemocnicu

Prvý pacient liečený na nebezpečný respiračný vírus MERS v Thajsku sa úplne uzdravil a v piatok ho prepustia z nemocnice. Ide o podnikateľa z Ománu, ktorého hospitalizovali v Bangkoku. Choroba sa šíri predovšetkým na Blízkom východe a tiež v Južnej Kórei.

03.07.2015 12:07
debata

Česká republika v piatok ohlásila druhý prípad podozrenia na nákazu MERS u muža, ktorý sa vrátil z Južnej Kórey z týždenného pobytu.

V Thajsku bol MERS zistený u 75-ročného Ománca, ktorý do thajskej metropoly pôvodne prišiel na liečenie srdcového ochorenia. Laboratórne testy u neho odhalili MERS a do karantény bola daná jeho rodina i desiatky ďalších ľudí. U nikoho iného sa choroba neprejavila.

„Lekársky tím, ktorý sa staral o pacienta a troch jeho príbuzných, rozhodol, že sa môžu vrátiť domov,“ uviedlo thajské ministerstvo zdravotníctva. Podľa ministerstva boli testy u ľudí, ktorí prišli do kontaktu s nakazeným, negatívne.

V Južnej Kórei, ktorá má najväčší počet prípadov MERS po Saudskej Arábii, bolo doteraz evidovaných 184 infikovaných. Z nich 33 chorobe podľahlo. Šírenie nákazy vydesilo obyvateľov Južnej Kórey, z ktorých mnohí prestali navštevovať reštaurácie, nákupné centrá či kina.

Minulý týždeň Soul oznámil, že má v pláne vynaložiť vyše 15 biliónov wonov na opatrenia, ktoré by podporilo tamojšie hospodárstvo, zasiahnuté negatívnymi dopady MERS. V posledných dňoch sa zdá, že sa Juhokórejcom podarilo šírenie infekcie zastaviť. Vo štvrtok Južná Kórea oznámila prvý nový prípad nákazy po štyroch dňoch. Uviedla tiež, že 102 ľudí už sa z choroby vyliečilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #úspešné vyliečenie sa #Južná Kórea #vírus MERS #MERS