Požiare v blízkosti černobyľskej jadrovej zóny uhasili

Všetky ohniská požiarov suchej trávy v blízkosti odstavenej jadrovej elektrárne Černobyľ, ktorej výbuch v roku 1986 spôsobil najväčšiu jadrovú katastrofu v povojnových dejinách, boli uhasené, informovala v piatok tlačová agentúra TASS.

03.07.2015 16:21
Černobyľ, požiar Foto:
Letecká snímka z černobyľskej zóny zasiahnutej požiarom (29.6.2015).
debata
Požiarnikom sa podľa správy „podarilo zabrániť, aby sa plamene rozšírili do lesov“. Na ich likvidácii pracovalo vyše 150 hasičov a 24 kusov požiarnej techniky.

„Dňa 3. júla o 9.00 h bolo uhasených všetkých šesť ohnísk požiarov,“ povedala ukrajinská pohotovostná služba a dodala, že tlejúci oheň naďalej zostal v rašeliniskách pri obciach Kovšylivka, Glinka, Staraja Krasnica a Lubianka na ploche 26 hektárov.

Požiare vypukli v uzavretej zóne okolo Černobyľa 29. júna, suchá tráva a šachorina vtedy horeli na ploche 130 hektárov. V súčasnosti je situácia pod kontrolou, citovala agentúra TASS úrady.

Výbuch štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Černobyli v roku 1986 bol najzávažnejšou jadrovou haváriou na svete. S cieľom zabrániť ďalšiemu úniku rádioaktívnych látok bol nad reaktorom vybudovaný betónový sarkofág, ktorý by na budúci rok mal nahradiť nový.

debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #požiar #Černobyľ