V Tunisku vyhlásili po útoku v letovisku výnimočný stav

Tuniský prezident povedal, že krajina "nie je v bezpečí" pred ďalšími útokmi extrémistov a vyhlásil v krajine výnimočný stav, aby, ako povedal, zabránil riziku kolapsu.

04.07.2015 17:48
tunisko, marhaba
Komplex Imperial Marhaba. K útoku došlo na pláži pred hotelom.
debata (3)

Prezident Bádží Káid Sibsí vystúpil v televízii vyše týždeň po útoku islamského militanta na pláži hotelu v letovisku Sousse (Súsá), kde zabil 38 zahraničných turistov, prevažne Britov. „Rozhodol som sa vyhlásiť výnimočný stav v celom Tunisku na 30 dní,“ citovala prezidenta tlačová agentúra DPA. „Čelíme vážnemu nebezpečenstvu – sme v stave vojny.“

Výnimočný stav poskytne vláde dočasne viac flexibility a armáde a polícii viac autority, obmedzuje tiež právo na verejné zhromažďovanie, uviedla agentúra Reuters.

Dodala, že v Tunisku vyhlásili výnimočný stav naposledy v roku 2011, na začiatku tzv. arabskej jari, počas povstania proti autokratickému dlhoročnému vládcovi krajiny Zín Ábidín bin Alímu a zostal v platnosti do marca 2014. Spočiatku zahŕňal aj zákaz nočného vychádzania a zákaz zhromažďovania viac ako troch ľudí. Hoci tieto opatrenia boli neskôr zmiernené, polícia a armáda si ponechali právomoci zakročiť v prípade nepokojov či z bezpečnostných dôvodov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #Tunisko