Posúdi tribunál OSN, kto zostrelil let MH-17? Rusi sú zatiaľ proti

Zostrelenie malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou sa dostáva na pôdu OSN. Pred necelým rokom, 17. júla 2014, pri katastrofe zahynulo 298 ľudí. Predbežné vyšetrovanie Holandska ukazuje, že je pravdepodobné, že boeing spoločnosti Malaysia Airlines zostrelili raketovým systémom Buk separatisti podporovaní Moskvou. Rusko, naopak, tvrdí, že za tragédiu môže Ukrajina. Na palube letu MH-17 bolo až 193 holandských občanov.

06.07.2015 07:03
debata (879)

Pádom lietadla by sa mohol zaoberať tribunál OSN. Žiada to Holandsko či Malajzia, ktorej pri katastrofe zahynulo 43 občanov. Podľa BBC Kuala Lumpur už informoval členov Bezpečnostnej rady OSN, že chce predložiť rezolúciu týkajúcu sa letu MH-17. Návrh má podporu Austrálie, Holandska, Belgicka a Ukrajiny.

"Tribunál OSN je najlepšou možnosťou na stíhanie tých, čo sú zodpovední za katastrofu letu MH-17, je to najlepšia šanca dostať ich pred súd,“ uviedol minulý týždeň pre médiá holandský premiér Mark Rutte.

"Je to veľmi ambiciózny návrh, ale reakcie na ustanovenie medzinárodných trestných tribunálov boli vždy zmiešané. Je jednoznačné, že Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) a Medzinárodný trestný tribunál pre Rwandu výrazne prispeli k rozvoju práva týkajúceho sa genocídy, zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov,“ reagoval Paul Behrens, odborník na medzinárodné trestné právo z univerzity v Edinburghu.

"Na druhej strane spravodlivosť si vyžaduje čas. Medzinárodný trestný súd (ICC) uzavrel svoj prvý proces viac ako desať rokov po jeho vytvorení. Otázkou sú aj značné náklady. Len samotný ICTY mal v rokoch 2010 až 2011 rozpočet tristo miliónov dolárov. Je to dosť, aby to znížilo chuť medzinárodného spoločenstva vytvárať nový trestný tribunál,“ vysvetľuje odborník. A podľa experta sú v prípade MH-17 aj iné komplikácie.

"Trestné tribunály pre Juhosláviu a Rwandu vznikli prostredníctvom rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Nie je pravdepodobné, že by to bolo tak aj v súvislosti s malajzijským letom. Rusko je stálym členom BR OSN, preto môže takýto krok vetovať. Je pravdepodobné, že aspoň niektorí z podozrivých sa nachádzajú na ruskom území alebo sú pod vplyvom Moskvy. To isté sa týka aj niektorých dôkazov, na ktoré sa chce prokuratúra spoliehať,“ povedal Behrens.

"Nie je na to vhodný čas a je to kontraproduktívne,“ reagoval na možnosť vytvorenia tribunálu podľa spravodajskej agentúry AFP Gennadij Gatilov, štátny tajomník ruského ministerstva zahraničných vecí. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin zase obvinil Západ, že Malajziu tlačí do predloženia rezolúcie. Moskva v minulosti zverejnila viac informácií, ktoré mali svedčiť o tom, že lietadlo zostrelili Ukrajinci. Mnohé však boli verejne spochybnené ako podvrhy a manipulácie.

Behrens však verí, že medzinárodný tribunál v prípade letu MH-17 je predsa len najlepšou možnosťou. "Proces pred miestnymi súdmi by nastolil otázku o nestrannosti sudcov, ktorí by mali to isté občianstvo ako obete alebo ako možní páchatelia,“ pripomenul odborník. Na strane druhej Behrens tvrdí, že momentálne sú súdne možnosti medzinárodného spoločenstva limitované.

"Prinajmenšom by bolo azda možné začať predbežné vyšetrovanie, ktoré by mohlo v budúcnosti slúžiť ako základ pre súdny proces. Nešlo by o odsúdenie páchateľov, ale o záver, že bol pravdepodobne spáchaný medzinárodný zločin. Je to vzdialené uspokojivému výsledku. Poukazuje to však na fakt, že úspech medzinárodnej trestnej spravodlivosti často závisí od momentálne prevažujúcich okolností globálnej politiky,“ dodal Behrens.

© Autorské práva vyhradené

879 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #MH17 #tribunál