Maďarsko prijalo zákon o postavení plota proti utečencom

Maďarský parlament v pondelok schválil zákon, ktorý sprísňuje podmienky pre žiadateľov o azyl a povoľuje vybudovanie plota na hranici so Srbskom na zastavenie prílivu nelegálnych imigrantov. Informovala o tom agentúra Reuters.

06.07.2015 14:50
debata (11)

Nový zákon skracuje dobu pre posudzovanie žiadostí o azyl a umožní odmietnuť žiadosti prisťahovalcov, ktorí pri ich ceste napríklad zo Sýrie, Afganistanu či Iraku prešli nejakú takzvanú bezpečnú krajinu, kde im nič vážne nehrozilo.

OSN a Rada Európy zákon kritizovali. Oslabí podľa nich ochranu utečencov v Maďarsku. Plot na hranici, ktorý má zastaviť prenikanie ilegálnych migrantov zo Srbska do Maďarska, bude stáť v priebehu niekoľkých mesiacov a začne sa stavať na viacerých miestach naraz, povedal minulý týždeň maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Plot, ktorý má byť štyri metre vysoký a 175 kilometrov dlhý, bude podľa ministra „brániť Maďarsko a Európsku úniu pred nečakane veľkým tlakom ilegálnej imigrácie“. Szijjártó spresnil, že maďarská polícia od začiatku roka zadržala 68 000 ľudí, ktorí do krajiny vstúpili nezákonne.

Belehrad má voči postaveniu plotu výhrady. O tomto zámere a o riešení problémov spojených s vlnou utečencov prichádzajúcich do Maďarska cez Srbsko rokovali v stredu v Budapešti vlády oboch krajín. Maďarský premiér Viktor Orbán svojho srbského kolegu Aleksandara Vučica uistil, že plot nie je namierený proti Srbom, ani neznamená uzavretie hraníc. Naopak sa majú postaviť nové hraničné priechody a rozšíriť existujúce.

Proti plotu sa však vyslovila aj regionálna šéfka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pre strednú Európu Montserrat Feixas Vihéová, ktorá sídli v Budapešti. Vo vyhlásení uviedla, že kvôli tomuto kroku budú osoby hľadajúce azyl zraniteľnejšie voči pašerákom a obchodníkom s ľuďmi. UNHCR je podľa nej tiež znepokojený urýchlením azylového konania, posielaním žiadateľov o azyl späť do nebezpečných tretích krajín a rozšíreným zadržiavaním týchto osôb, najmä žien a detí.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci