V Rusku sa zrútil bombardér, posádka zahynula

Bombardér Su-24M sa v pondelok zrútil v Chabarovskom kraji na východe Ruska, obaja letci zahynuli. Oznámilo to ministerstvo obrany. Podľa médií ide o už piatu haváriu vojenského lietadla od začiatku júna.

07.07.2015 07:23 , aktualizované: 11:45
debata (41)

„Podľa predbežných záverov vyšetrovania zlyhal motor po tom, čo sa stroj odpútal od dráhy na letisku Churba neďaleko Chabarovsku. Lietadlo sa náhle naklonilo na ľavú stranu a zrútilo sa. Všetko sa odohralo v priebehu niekoľkých sekúnd a posádka nemohla zachrániť stroj ani seba,“ povedal agentúre zdroj z vedenia ruského armádneho letectva.

Po vzlete sa stroj prudko naklonil a zrútil sa do neobývanej oblasti. Jeden z pilotov sa stačil katapultovať, ale neprežil, druhý letec zhorel v lietadle, uviedla agentúra RIA Novosti. Príčinou katastrofy bola podľa agentúry Interfax porucha motora alebo porucha na systéme riadenia.

Veliteľ vojenského letectva Viktor Bondarev pozastavil ďalšie lety bombardérov rovnakého typu, ktorých vek podľa serveru newsru.com v priemere presahuje 25 rokov. Do roku 2020 by ich mali nahradiť nové Su-34.

Podľa niektorých expertov je príčinou zvýšenej nehodovosti lietadiel v poslednom čase práve vysoký vek technického vybavenia, ktorý je oveľa vyšší, ako to bolo počas komunistickej sovietskej éry.

„Keď porovnáte sovietsku éru a súčasné Rusko, uvidíte, že vtedy síce nebolo menej nehôd, ale zároveň sa viac lietalo. Súčasné štatistiky vzbudzujú obavy,“ povedal agentúre TASS uznávaný vojenský pilot Magomed Tolbojev. Podľa neho je hlavnou príčinou vysoký vek lietadiel, ktorý často presahuje 30 rokov, sú ale aj prípady, keď vek lietadla je dokonca 40 rokov.

Predchádzajúce havárie lietadla rovnakého typu sa stali tento rok vo februári pri Volgograde, obaja letci tiež zahynuli. Suchoj Su-24, v kóde NATO zvaný Fencer, je nadzvukový, dvojmiestny, dvojmotorový hornoplošník s meniteľnou geometriou krídel. Vyvinutý bol v 60. rokoch minulého storočia. Su-24M je zdokonalená verzia z počiatku 80.rokov.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bombardér #zrútenie lietadla