Albánec sa priznal k vražde dvoch Čechov

Albánski kriminalisti už dokázali zatknúť zabijaka, ktorý zastrelil českých dovolenkárov. Objasnenie vraždy bolo v tejto balkánskej krajine označené za prvoradú úlohu vyšetrovateľov, pretože štát si dáva záležať na tom, aby v očiach turistov vyzeral bezpečne s tým, že krvavá tragédia dvoch Čechov je ojedinelý prípad.

07.07.2015 08:15
albánsko, polícia, zatknutie, vrah Foto:
Albánskej polícii sa podarilo rýchlo odhaliť totožnosť vraha českých turistov a následne ho aj zadržať.
debata (2)

Polícia vypísala odmenu 30-tisíc eur za vypátranie páchateľa, ale nakoniec sa jej podarilo vypátrať ho rýchlo vlastnými prostriedkami.

Muža a ženu zavraždil mladý recidivista. Motívom činu bola krádež terénneho vozidla značky Nissan, v ktorom obaja cestovali a Albánca vzali ako spolujazdca. Nepotvrdila sa špekulácia, že ho Česi spoznali už predtým, ako nasadol do auta. Kriminalisti tvrdia, že vstup si vynútil, keď sa vyhrážal automatickou zbraňou. Polícia oznámila, že zatknutý sa už priznal k vražde. Dôkazy proti nemu sú jednoznačné.

Čech, ktorý mal 27 rokov, a jeho 36-ročná partnerka boli zavraždení v piatok na ceste v horskej oblasti v blízkosti lokality Theth na severe Albánska. Oblasť vyhľadávajú čoraz viac turisti zo západnej aj strednej Európy.

Obete boli zastrelené z blízkosti do hlavy. „Streľba sa zjavne odohrala počas jazdy, keď muž šoféroval a žena sedela vedľa neho. Nissan havaroval, útočník utrpel zranenia, ale po rozbití okien sa dostal von,“ napísal portál Shqiptarja.

Polícia po zaistení stôp zistila, že patria trestanému Albáncovi. V aute našli vražednú zbraň s odtlačkami prstov. Páchateľ sa skryl v dome na vidieku. Vzdal sa, keď mu policajný vyjednávač sľúbil, že členovia zásahového komanda ho nezastrelia.

Albánsky minister vnútra Saimir Tahiri sa pozastavil nad tým, ako bolo možné, že vrah sa nachádzal na slobode: „Mal byť ešte vo väzení za predchádzajúci zločin, nie znovu zabíjať.“ Minister poukázal na to, že páchateľ bol odsúdený za lúpežnú vraždu z roku 2010, pri ktorej zomrel 13-ročný chlapec.

Mal vtedy 14 rokov a vraždil spolu so svojimi bratmi. Za mrežami strávil päť rokov. Neskôr zrejme mladistvého zločinca predčasne prepustili na základe dobrého správania (oficiálne ešte dôvod neuviedli, ale ťažko pripadá do úvahy iná príčina).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #vražda #Česi #Albánsko #vrah