OECD: Česko má najviac opitých detí v Európe

Česi majú k alkoholu blízky vzťah už vo veľmi mladom veku, vyplýva z posledného prieskumu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Podľa neho sa za posledných desať rokov zvýšilo percento detí, ktoré ochutnali alkoholu, zo 70 na 94.

07.07.2015 09:24
debata (3)

Štvrtina 15-ročných sa priznala, že sa opíja pravidelne. Informácie v utorok priniesol spravodajský server iDNES.cz.

Je to zrejme najhoršia správa, akú sme o našich deťoch mohli dostať – pijú viac než susední Nemci a Rakúšania a v prieskume OECD predstihli aj povestných Dánov, napísal denník. „To je najvyššie číslo z celej OECD a to na desí,“ vyjadril sa český národný protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Silnú opitosť v 15 rokoch priznalo v roku 2012 až 43 percent chlapcov. Dievčatá za nimi veľmi nezaostávajú; silne opitých bolo aspoň raz 41 percent. V roku 1995 sa percentá pohybovali okolo 30 u chlapcov a okolo 26 u dievčat.

Štvrtina 15-ročných sa opíja pravidelne. Dievčatá pritom začínajú piť alkohol v mladšom veku, keďže majú priateľov starších chlapcov a tí ich k alkoholu privedú, uviedol Vobořil.

Česko je v probléme alkoholu u detí na absolútnej špičke Európy, predstihlo takisto Maďarov, Slovincov či Poliakov. „Nemecko na tom bolo svojho času horšie, ale desať rokov investovalo do kampaní, ktoré mali presvedčiť dospelých, že nie je normálne, aby deti pili,“ informoval protidrogový koordinátor.

V Nemecku mala táto kampaň úspech – predajcovia sa napríklad naučili hovoriť mladým Nemcom „nie“. Podľa koordinátora v Česku takmer 90 percent predajcov predalo alkohol deťom bez opýtania sa na vek.

Vobořil zároveň varoval pred nebezpečenstvom pitia alkoholu do 15 rokov veku. Vtedy totiž hrozí väčšie riziko, že vznikne závislosť. Mozog dieťaťa sa ešte len vyvíja a škodí mu všetko, čo poškodzuje nervové spojenia, upozornil český neurológ Jan Hadač.

Vysoké percento dospievajúcich sa prvýkrát opije alebo vyskúša nelegálne drogy práve cez prázdniny: leto je teda jedným z rizikových období. V ČR sa pripravuje zákon na ochranu detí pred alkoholom, bude sa však zaoberať aj fajčením a nelegálnymi drogami. Podľa plánu by mal vstúpiť do platnosti od roku 2016, informoval internetový portál.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #deti #alkohol #OECD