Predseda Európskej komisie je proti odchodu Grécka z eurozóny

Odchod z Grécka z eurozóny si neželá predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. V Európskom parlamente to v utorok povedal vo svojom prvom verejnom vystúpení od nedeľného gréckeho referenda. Vyhlásil taktiež, že komisia sa bude snažiť o obnovu rozhovorov s Aténami.

07.07.2015 11:33 , aktualizované: 12:32
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Jean–Claude Juncker.
debata (39)

Je však na gréckej strane, aby vysvetlila ako si ďalší postup predstavuje. Riešenie sa však ešte nenájde, teraz je podľa Junckera čas situáciu upokojiť a vniesť do nej poriadok. „Keby sme prišli s riešením teraz, bolo by príliš zjednodušené,“ myslí si predseda Európskej komisie. Zdôraznil zároveň, že podľa jeho skúsenosti jednoduché riešenia obvykle nebývajú úspešné.

Lopta je jednoznačne na strane gréckej vlády, ktorá v utorok musí vysvetliť ako si predstavuje riešenie komplikovanej situácie, uviedol šéf európskej exekutívy.

V utorok večer sa na mimoriadnom summite eurozóny v Bruseli grécky premiér Alexis Tsipras zíde so svojimi kolegami z krajín platiacich spoločnou menou prvýkrát od nedeľného referenda, v ktorom Gréci odmietli predchádzajúce predstavy medzinárodných veriteľov o podmienkach, za ktorých zadlženému Grécku poskytnú ďalšie peniaze.

Podľa Junckera je chvíľa na upokojenie rétoriky a tiež na rešpektovanie vôle gréckych občanov. „Chceme pochopiť, čo vlastne grécki voliči povedali,“ vyhlásil. Výsledok referenda neznamená „nie“ Európe či euru, myslí si šéf komisie.

Juncker, ktorý bol v časti svojho vystúpenia pomerne emotívny, vyhlásil, že nastal čas ukončiť vzájomné slovné prestrelky. „Pre Európsku komisiu je neprijateľné, že ju grécka vláda označuje za teroristov. To nie je ten druh Európy, ktorú chceme,“ uviedol okrem iného.

„Grécki voliči prehovorili. A ja by som rád pochopil, čo vlastne povedali,“ poznamenal tiež. Pripomenul, že otázka, na ktorú v nedeľu vyše 60 percent hlasujúcich povedalo „nie“, sa totiž týkala textu, ktorý v tej chvíli už nebol na stole.

Tsipras vyhlásil referendum o podmienkach, za ktorých boli veritelia ochotní Grécku uvoľniť zostávajúcu časť pomoci z aktuálne ukončeného záchranného programu vo chvíli, keď podľa zástupcov medzinárodných veriteľov neboli rokovania ešte na konci. Vážnu chybu tak podľa Junckera grécki zástupcovia, keď z nedokončených rokovaní odišli. „Čo by sme boli za úniu, keby sme spolu prestali hovoriť,“ pýtal sa pred europoslancami šéf Európskej komisie.

Valls: Nie je možné riskovať odchod Grécka z eurozóny

Odchod Grécka z eurozóny nie je možné riskovať, povedal v utorok francúzsky premiér Manuel Valls. Základy dohody o finančnej záchrane tejto krajiny podľa neho existujú a diskusia o znížení dlhu by nemala byť tabu. Podobne sa vyjadril aj luxemburský minister financií Pierre Gramegna, podľa ktorého by dlhová úľava pre Grécko mala ísť ruka v ruke s reformami.

Francúzsko je presvedčené, že takzvaný Grexit, teda odchod Grécka z eurozóny, nie je možné riskovať z ekonomických ani z politických dôvodov. „Vystúpenie Grécka z eurozóny by predstavovalo riziko pre svetový hospodársky rast a ekonomiku,“ povedal v utorok Valls rozhlasovej stanici RTL. Pre Európsku úniu podľa neho nastal rozhodujúci okamih.

Fidel Castro gratuloval Tsiprasovi k „brilantnému politickému víťazstvu“

Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro gratuloval gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi k „brilantnému politickému víťazstvu“, informovala v utorok tlačová agentúra DPA.

Castro sledoval grécke referendum v televízii, vyplýva z jeho listu, ktorý v pondelok miestneho času zverejnil kubánsky vládny portál Cubadebate. Kubánsky líder v ňom tiež vyhlásil, že obyvatelia Latinskej Ameriky a Karibiku obdivujú, ako Grécko bráni svoju „identitu a kultúru“ pred hrozbami zvonku.

Gréci v referende v nedeľu 5. júla väčšinou hlasov odmietli požiadavky na pokračovanie úsporných opatrení, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc krajine.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Európska komisia #trojka veriteľov #Francúzsko #eurozóna #odchod #Jean-Claude Juncker #Manuel Valls