V Kábule zaútočil samovrah na konvoj NATO

Samovražedný atentátnik v utorok v Kábule zaútočil na konvoj s vojakmi Severoatlantickej aliancie (NATO). Oznámilo to afganské ministerstvo vnútra. Podľa televízie NBC sa k útoku prihlásilo radikálne hnutie Taliban.

07.07.2015 13:07
debata (9)

Aliancia oznámila, že nikto z jej vojakov nebol zranený ani zabitý. Zranenia utrpeli traja alebo štyria civilisti, uviedla afganská vláda. Hovorca afganského ministerstva vnútra podľa agentúry Reuters uviedol, že dejiskom atentátu bola štvrť Šáha Šahída na východe mesta.

Polícia neskôr informovala o ďalšom útoku. Na východe Kábulu bol počuť výbuch a ozbrojencom sa podarilo preniknúť do jednej budovy v blízkosti sídla afganskej rozviedky. V Kábule zaútočil samovrah na konvoj NATO aj 30.júna, zabil jedného civilistu a zranil vyše 20 ľudí.

Taliban koncom apríla začal jarnú ofenzívu a znásobil útoky na členov bezpečnostných zložiek. Armáda a polícia majú veľké straty, pretože Taliban otvoril fronty na niekoľkých miestach. Severoatlantická aliancia vlani v decembri ukončila svoju bojovú misiu, ale v Afganistane je stále 12 000 zahraničných vojakov, ktorých úlohou je pomáhať pri výcviku afganskej armáde.

Medzi vojakmi je 9 800 Američanov. Senátor John McCain pri svojej sobotňajšej návšteve Kábulu povedal, že Taliban znásobil činnosť a že by americkí vojaci mali v krajine zostať dlhšie, aby zabránili Talibanu v ďalšom postupe.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #NATO #Kábul #konvoj #samovražedný atentát