Kramný klamal o príčine smrti, ukázala pitva

V českom procese roku, ktorý súvisí so záhadným úmrtím ženy a dievčatka, zazneli závažné tvrdenia proti obžalovanému. Súd s Petrom Kramným púta veľkú pozornosť, pretože verejnosť je zvedavá, ako zomreli jeho manželka a malá dcéra. Tragédia sa stala v lete 2013 v egyptskom letovisku v Hurgade. Prvotné špekulácie o ťažkej otrave pritom vtedy vystrašili turistov, ktorí zvyknú tráviť dovolenku v Egypte alebo sa chystajú spoznať tamojšie prostredie.

08.07.2015 08:30
kramny, sud Foto:
Petr Kramný s putami na rukách na súde. Prokuratúra tvrdí, že zavraždil manželku s dcérou. Obžalovaný opakuje, že je nevinný.
debata (8)

Proces, ktorý sa koná v Ostrave, v utorok vstúpil do druhého týždňa. (V úvode Kramný zopakoval to, čo hovoril vyšetrovateľom – že sa cíti nevinný.) Teraz predstúpili pred súd dvaja lekári, ktorí pitvali obete. Verzia Kramného znie, že manželka a dcéra zomreli po vážnych zažívacích ťažkostiach, čo pripisuje zrejme nápoju s toxickou látkou, ktorý sa im mal nešťastne dostať do rúk. Vo výpovedi tvrdil, že všetkých troch sužovali žalúdočné problémy a nakoniec zistil, že žena aj dievčatko nehybne ležia.

Lekári popreli možnosť, že by príčinou smrti bola otrava. „Neboli zistené príznaky dusenia ani pôsobenie drogy alebo podobných látok, ktoré dokážu napríklad zastaviť dych. Nie je iná možnosť príčiny smrti, ako je zlyhanie srdca po zásahu elektrickým prúdom,“ citoval portál iDNES Marka Dokoupila, ktorý pitval telo dievčatka.

Zdôraznil, že pitva preukázala, že malá Klárka nebola v agónii, nezomierala pomaly, naopak, smrť nastala rýchlo. Dokoupil podľa iDNES poznamenal, že na tele tejto obete sa síce nenašli známky vstupu elektrického prúdu, ale elektrina mohla pôsobiť na väčšej ploche, teda napríklad na mokrom tele.

Kramný sa snaží podporiť svoje tvrdenie o nevine a o tom, že sa cíti jednoznačne ako smutný muž, ktorý stratil svoju rodinu, slovami, že vôbec nemal poznatky o elektrickom prúde. „V domácnosti som maximálne dokázal vymeniť žiarovku,“ podotkol minulý týždeň počas prvého dňa súdneho pojednávania. Kramný je vyučený opravár hydraulických strojov. Zdôraznil, že vedomosti o elektrine nepotreboval v práci.

Lenže teraz preňho nepriaznivo vyznelo aj svedectvo druhej osoby, ktorá vykonala pitvu. Lekárka Margita Smatanová, ktorá skúmala príčiny smrti manželky Moniky, povedala v utorok, že sa jasne prikláňa k zásahu elektrinou. Znamená to, že obaja súdni patológovia sa stotožnili. „O verzii o elektrickom prúde svedčili zmeny na krku, chrbte aj nohe obete. Naozaj sa postupovalo pri pitve komplexne, zvažovali sa všetky možné varianty. Ak budeme hodnotiť komplex úrazových zmien, komplex nálezov, ktoré boli k dispozícii, potom je príčina smrti takmer jednoznačná,“ upozornila Smatanová podľa serveru Lidovky. Znalkyňa zároveň podčiarkla, že v tele Moniky Kramnej sa nenašli žiadne stopy po zažívacích ťažkostiach.

Podľa súdnych znalcov žena s dievčatkom zomreli 29. júla 2013 popoludní. Kramný oznámil ich smrť druhý deň nadránom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #ostrava #Petr Kramný