Predstavitelia Kábulu a Talibanu spolu rokovali v Pakistane

Predstavitelia Afganistanu sa v utorok stretli v Pakistane so zástupcami radikálneho hnutia Taliban za účelom jednodenných rozhovorov. Obe strany sa znovu stretnú po moslimskom sviatku ramadán. Oznámilo to v stredu pakistanské ministerstvo zahraničia.

08.07.2015 08:15
debata (6)

Rokovania sa odohrali v horskom letovisku blízko pakistanskej metropoly Islamabad. Podľa ministerstva sa strany zhodli na tom, že v „záujme trvalého mieru v oblasti bude každá strana k tomuto procesu pristupovať úprimne a s odhodlaním,“ uviedla agentúra AP.

Afgánsky prezident Ašfar Ghaní od svojho nástupu do úradu vlani v septembri označuje za svoju prioritu nájdenie mierového riešenia s Talibanom, ktorý vedie s vládnymi silami boje od vytlačenia z moci americkou inváziou v roku 2001. Boje ale pokračujú nezmenšenou mierou a Taliban koncom apríla zahájil jarnú ofenzívu na niekoľkých frontoch.

Severoatlantická aliancia v decembri ukončila svoju bojovú misiu, ale v Afganistane je stále cez 12-tisíc zahraničných vojakov, ktorých úlohou je pomáhať pri výcviku afgánskej armáde. Medzi cudzími vojakmi je 9800 Američanov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban