Kim posilňuje moc na popravisku

Severokórejský diktátor posiela na smrť ľudí, ktorí sa mu znepáčia. Kim Čong-un, ktorý sa ujal moci v roku 2011, dal dosiaľ popraviť 70 vplyvných osôb. Tvrdí to Južná Kórea, ktorá sa opiera o zistenia rozviedky.

10.07.2015 08:37
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský režim má povesť najtvrdšej diktatúry na svete, pričom je známy aj pestovaním kultu osobnosti. Na snímke je súčasný vodca Kim Čong-un.
debata (55)

Predchádzajúci diktátor poslal na popravisko 10 ľudí v prvých rokoch svojej éry. „Kim Čong-un rozpútal teror, ktorý výrazne prevyšuje zabíjanie počas vládnutia jeho otca Kim Čong-ila,“ zdôraznil juhokórejský minister zahraničných vecí Jong Pjong-Se.

Vydávaním rozkazov na popravu si Kim zjavne posilňuje moc. Šírením hustejšej atmosféry strachu dáva jasne najavo, kto je jediný pán v štáte. Kim je schopný postaviť pred popravnú čatu kohokoľvek – či ministra, alebo riaditeľa podniku.

Najnovšiu brutálnu čistku zrejme vykonal po inšpekcii farmy, ktorá sa venuje chovu korytnačiek. Zriadil ju jeho už zosnulý otec Kim Čong-il. Severokórejské médiá informovali, že vodca sa veľmi nahneval. Všetky mláďatá totiž uhynuli. „Vedenie farmy sa snažilo vysvetliť, že nedostatok elektriny neumožnil pumpovať vodu do nádrží a chýbal aj dostatok potravy,“ napísal britský denník Telegraph s odvolaním sa na tamojšie médiá.

Diktátor však dôrazne odmietol dôvody, ktoré mu povedali na farme. „Označil ich za nezmyselné sťažnosti. Šéfa farmy zastrelili krátko po Kimovej návšteve,“ uviedol juhokórejský portál NK, ktorý získal informáciu o poprave z nemenovaného zdroja v Pchjongjangu.

Nedávno sa objavila správa o inej poprave. Kim bol nespokojný, keď si prezeral nový terminál letiska v hlavnom meste. Časť priestorov sa mu údajne nepozdávala tak veľmi, že poslal na popravisko hlavného architekta.

Rozsudky smrti sa v severokórejskej diktatúre vykonávajú zastrelením alebo obesením. (Pravda, stáva sa, že nemožno hovoriť o verdikte, ktorý zaznie na súde, pretože stačí iba pokyn od Kima.)

K najvyššie postaveným predstaviteľom, ktorých sa Kim rozhodol zlikvidovať, patril jeho strýko Čang Song-tchek. Popravili ho v decembri 2013 za údajnú vlastizradu. Bol to dôkaz, že mladý diktátor nemá zľutovanie s nikým, ani keď ide o príbuzného a zároveň vplyvného človeka. Čang Song-tchek, manžel sestry Kim Čong-ila, mal povesť druhého najmocnejšieho muža v krajine.

Ďalšia správa o poprave dôležitej postavy v štátnom aparáte sa objavila v máji tohto roku. Vtedy zmizol minister obrany Hjon Jong-čol. Dôvod? Juhokórejská rozviedka informovala, že Kim ho dal zabiť za chýbajúcu lojalitu a že zaspal počas vojenskej prehliadky. Ministra zavraždili protilietadlovou zbraňou. Prizerať sa museli mnohí funkcionári, aby im poprava slúžila ako výstraha.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un