V Omsku na Sibíri spadla kasáreň, zahynulo 23 vojakov

Celkovo 23 ruských vojakov zahynulo v sibírskom Omsku, kde sa zrútila časť kasární výsadkových vojsk.

13.07.2015 08:31 , aktualizované: 11:17
debata (20)

„Našlo sa všetkých 42 vojakov, ktorí sa ocitli pod troskami. 23 z nich zahynulo,“ uviedol hovorca ministerstva obrany generál Igor Konašenkov. Dodal, že 19 zranených vojakov bolo hospitalizovaných, ďalší traja vyviazli s ľahkými pomliaždeninami.

K nešťastiu došlo počas nedeľnej noci, keď sa zrútila časť štvorpodlažných kasární vo výcvikovom stredisku výsadkových vojsk na južnom predmestí sibírskeho mesta.

Kvôli nešťastiu minister obrany Sergej Šojgu prerušil dovolenku aby pravidelne podával hlásenia prezidentovi Vladimirovi Putinovi o postupe záchranných prác. „Vrchný veliteľ nariadil ministrovi zabezpečiť všetku potrebnú lekársku pomoc zraneným,“ uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Putin tiež vyjadril sústrasť pozostalým.

Na mieste nešťastia okrem záchranárov, ktorí rozoberajú trosky, prišla tiež skupina vojenských prokurátorov a vyšetrovacia komisia ministerstva obrany. V Omsku bola nasadená aj špeciálna zdravotnícka jednotka s piatimi lekárskymi brigádami a špecializovaným vybavením, ktorá sa má postarať o zranených, dovtedy kým ich prevezú do vojenských nemocníc v Moskve. Rodičia vojakov, ktorí došli na miesto nešťastia, sú v starostlivosti psychológov.

Príčiny nešťastia zatiaľ nie sú známe, ale prípad sa vyšetruje podľa paragrafu o nedbanlivosti. Vladimir Nastyčenko z Omsku, ktorý sa podieľal na oprave kasární, serveru LifeNews povedal, že spolu s robotníkmi tam pracovali aj narkomani a alkoholici z rehabilitačného zariadenia. V skupine ich vraj bolo 35 z celkom 40 ľudí.

V čase nešťastia boli v kasárňach viac ako tri stovky vojakov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #zrútenie #Sibír