Maďarská armáda začala stavať múr proti utečencom

Maďarská armáda začala na hraniciach so Srbskom stavať plot, ktorý má krajinu ochrániť pred prílevom nelegálnych migrantov. Oznámila to maďarská tlačová agentúra MTI. Plot má byť štyri metre vysoký a 175 kilometrov dlhý.

13.07.2015 13:41
Maďarsko, utečenci Foto: ,
Nelegálni migranti v utečeneckom tábore pri Debrecíne.
debata (32)

Pred týždňom maďarský parlament schválil zákon, ktorý sprísnil podmienky pre žiadateľov o azyl a povolil vybudovanie plotu na hranici so Srbskom.

Plot na hranici, ktorá má zastaviť prenikanie ilegálnych migrantov zo Srbska do Maďarska, má stáť už o niekoľko mesiacov a s výstavbou sa začne na viacerých miestach naraz, uviedol minulý mesiac maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Plot má podľa ministra „brániť Maďarsko a EÚ pred nečakane veľkým tlakom ilegálnej migrácie. Szijjártó spresnil, že maďarská polícia od začiatku roka zadržala 68-tisíc ľudí, ktorí do krajiny vstúpili nezákonne.

Belehrad vyjadril k postaveniu plotu výhrady, i keď maďarský premiér Viktor Orbán svojho srbského kolegu Aleksandara Vučića uistil, že plot nie je namierený proti Srbom, ani neznamená uzatvorenie hraníc. Naopak sa majú postaviť nové hraničné prechody a rozšíriť súčasné.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #múr #utečenci