Ukrajinská SBU zatkla dvoch ozbrojencov z prestrelky pri Mukačeve

Ukrajinská tajná služba SBU zatkla dvoch predstaviteľov radikálneho hnutia Pravý sektor, ktorí sa podieľali na víkendovom incidente pri Mukačeve na západe krajiny. Informovala o tom SBU.

14.07.2015 10:15 , aktualizované: 10:50
mukacevo2 Foto:
Stúpenci radikálov počas vyjasňovania názorov s policajtmi, ktorí zablokovali prístup k sídlu ukrajinského prezidenta v Kyjeve.
debata (75)

Podľa verzie Pravého sektora sa obaja muži po dohode s velením organizácie dobrovoľne vzdali, aby vypovedali o svojvôli v Zakarpatskej oblasti.

Násilnosti pri Mukačeve, ktoré rozpútali ozbrojenci z Pravého sektora, si cez víkend vyžiadali tri ľudské životy a desiatku zranených. Ozbrojencom sa medzitým podľa médií zrejme podarilo utiecť z obkľúčenia, policajtom sa ich nepodarilo chytiť. Príčinou streľby bol zrejme spor o výnosy z pašovania cigariet.

Hovorkyňa SBU len uviedla, že zatknutie dvoch podozrivých bolo výsledkom špeciálnej operácie, zadržaní boli na úteku pred zákonom a boli ozbrojení. Pátranie po ďalších ozbrojencoch pokračuje.

„Dvaja naši bojovníci sa dobrovoľne vzdali SBU,“ uviedol naopak jeden z veliteľov Pravého sektora Andrij Stempickyj. „Cieľom je poskytnúť úplné informácie o Zakarpatsku a darebákoch, ktorí tu vládli a zároveň skoncovať s prívalom lží o Pravom sektore,“ dodal.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok označil incident za pokus destabilizovať situáciu na Ukrajine a prikázal polícii a SBU odzbrojiť všetky nezákonné formácie. Žiadna politická strana podľa neho nesmie vytvárať vlastné ozbrojené zložky. Premiér Arsenij Jaceňuk prikázal prepustiť všetkých zakarpatských colníkov a nahradiť ich pracovníkmi z iných častí krajiny.

Ukrajinské ministerstvo vnútra označilo za vodcu útočníkov v Mukačeve veliteľa záložného praporu Pravého sektora Romana Stojku (32), bývalého zakarpatského kriminálnika, ktorého v roku 2009 prepustili z radov polície.

Slovensko posilnilo ochranu hranice s Ukrajinou

Slovensko po incidente posilnilo ochranu spoločnej hranice s Ukrajinou pre prípad, že by sa ozbrojenci Pravého sektora pokúsili dostať na Slovensko. Viac policajtov nasadili aj na hraničných prechodoch.

Pravý sektor naopak tvrdil, že jeho členov napadli banditi napojení na miestneho poslanca Mychajla Laňa. Ten sa od prípadu dištancoval. Podľa niektorých zdrojov bol príčinou incidentu spor medzi rôznymi skupinami o rozdelenie pašeráckych trás.

Pravý sektor v Zakarpatskej oblasti podľa agentúry Interfax údajne inaksoval „daň“ z pašovania vo výške štyri doláre z každej škatuľky cigariet a vymáhal výpalné od ďalších podnikateľov. Ale celý pašerácky biznis mal vraj pod palcom nie Pravý sektor, ale syn náčeníka pohraničníkov.

Mukačevský incident s apodľa médií stal zatiaľ najväčším stretom medzi Pravým sektorom, ktorý patril k hnacím silám minuloročného zvrhnutia proruského prezidenta Viktora Janukovyča a silovými zložkami kyjevskej vlády.

Premiér Jaceňuk to vidí trochu inak. „Nebolo to o Pravom sektore, ale problém je v korucpii, pašovaní a v zbraniach na uliciach,“ povedal. Ozbrojenci podľa neho podporovali pašovanie. Každý vinník bude podľa Jaceňuka potrestaný.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Pravý sektor #SBU #Mukačevo