Dohoda s Iránom nezastaví raketovú obranu

Rusko vytiahlo očakávanú kartu. V súvislosti s dohodou o jadrovom programe Iránu Moskva pripomenula Washingtonu budovanie protiraketovej obrany v Európe.

16.07.2015 08:27
Iránci Foto: ,
Iránci oslavujú dohodu s veľmocami o jadrovom programe ich krajiny.
debata (17)
Kremeľ tieto plány dlhodobo kritizuje. Tvrdí, že sú namierené proti jeho jadrovému a balistickému arzenálu a pokladá ich za narušenie strategickej rovnováhy.

Balistické rakety

"Všetci sa pamätáme, keď v apríli 2009 v Prahe prezident Barack Obama povedal, že keď sa podarí vyriešiť iránsky jadrový problém, nebude potrebné vytvárať protiraketový systém v Európe,“ vyhlásil po oznámení dohody s Teheránom ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Čo povedal v apríli 2009 Obama v Prahe? "Iránske jadrové a balistické aktivity predstavujú skutočnú hrozbu nielen pre Spojené štáty, ale aj pre susedov Iránu a našich spojencov. Kým hrozba z Iránu existuje, pohneme sa ďalej so systémom raketovej obrany, ktorý je efektívny, čo sa týka nákladov, a odskúšaný. V prípade, že bude iránska hrozba eliminovaná, budeme mať silnejší základ pre bezpečnosť a hybný motív pre budovanie raketovej obrany v Európe bude odstránený.“

Od apríla 2009 sa v súvislosťou s raketovou obranou veľa zmenilo. Najprv Obama zrušil plány vlády Georgea Busha na vybudovanie základne s protiraketovými strelami v Poľsku a radaru v Česku. Potom sa projekt raketovej obrany stal súčasťou stratégie celej Severoatlantickej aliancie.

Okrem toho Steven Pifer z Brookingsovho inštitútu pripomína, že Lavrov necitoval Obamu presne. "Prezident jednoznačne spomenul iránske jadrové a balistické aktivity, keď vyhlásil, že eliminovanie iránskej hrozby môže viesť k tomu, že USA nebudú mať motív na budovanie raketovej obrany v Európe,“ vysvetlil pre Pravdu expert na kontrolu jadrových zbraní.

Napriek dohode o atómovom programe Teheránu otázka vývoja balistických striel nie je vyriešená. Irán podľa dokumentu, s ktorým v utorok súhlasili svetové veľmoci, najbližších osem rokov nemôže nakupovať technológie súvisiace s vývojom balistických rakiet.

Rusko si nepomáha

"Zdá sa, že dohoda to ďalej obmedzuje. Lenže Irán má už teraz pomerne značný arzenál balistických rakiet, ktoré sú schopné zasiahnuť rôzne ciele v regióne,“ reagoval pre Pravdu Andrew Futter, expert na medzinárodné vzťahy z univerzity v Leicestri. "Bol by som veľmi prekvapený, keby dohoda s Iránom viedla k zmene plánov týkajúcich sa americkej a aliančnej protiraketovej obrany. Bez ohľadu na to, čo hovorí Lavrov. Inou otázkou je, či by k nejakým zmenám nemala viesť. Zmrazenie projektu by pomohlo zlepšiť strategické vzťahy Ruskom. Bol by som však veľmi prekvapený, keby sa to stalo,“ uviedol Futter.

Podľa experta na NATO Seana Kaya v minulosti Obama správne odstúpil od projektu protiraketovej obrany, ktorý presadzovala Bushova vláda. „Ten využíval nefungujúcu technológiu a bol diplomatickým problémom. Súčasné riešenie je prispôsobené vynárajúcim sa hrozbám. Slúži aj ako odstrašenie Iránu. Dohoda s Teheránom nie je postavená na dôvere, ale na kontrole, preto je dobré, keď systém bude existovať,“ myslí si Kay.

Odborník tvrdí, že je pravdou, že americkí predstavitelia naznačovali, že projekt protiraketového dáždnika by sa nemusel celý realizovať, keď pominie iránska hrozba. "Stále je to možné. Rusko si však príliš nepomáha svojimi nezodpovednými a zbytočnými krokmi týkajúcimi sa preletov strategických bombardérov a raketových testov. Ak by chcel Lavrov vidieť nejaké zmeny v protiraketovej obrane, mal by sa snažiť zapôsobiť na prezidenta Vladimira Putina, nech sa správa zodpovedne a vyvaruje sa provokácií. V dlhodobom horizonte to nie je na prospech Ruska,“ vyhlásil Kay.

NATO sa na spoločnej protiraketovej obrane dohodlo v roku 2010 a po roku 2020 by mal projekt chrániť aliančné krajiny. John R. Deni z Inštitútu strategických štúdií však predpokladá, že iránska dohoda by predsa len mohla mať dosah na budúcnosť projektu.

"Program do veľkej miery závisí od amerických kapacít. Po dohode s Iránom sa môže ukázať, že Európania budú mať ešte menej dôvodov na zapojenie sa do protiraketového dáždnika. Je dôležité, že jeho časti budú rozmiestnené na ich území. Európski členovia NATO sa však len ťažko budú zaoberať vývojom v oblasti protiraketovej obrany. Najmä ak budeme mať ratifikovanú dohodu s Iránom, a tiež v súvislosti s tým, že Európa vidí v tejto chvíli obranné priority inde,“ uviedol Deni.

Ako ďalej s Iránom

  • dohoda o iránskom jadrovom programe obmedzuje atómové kapacity Teheránu, krajina by nemala mať schopnosť vyrobiť atómovku za čas kratší ako jeden rok
  • americký Kongres má 60 dní, aby sa dohodou zaoberal, prezident USA Barack Obama je však rozhodnutý dokument presadiť, aj keby mal vetovať prípadné negatívne rozhodnutie Kongresu o dohode
  • už na budúci týždeň by mala dohodu schváliť Bezpečnostná rada OSN
  • iránsky parlament sa tiež dohodou zaoberá, určite sa proti dohode zdvihnú hlasy, rokovania však podporil najvyšší duchovný vodca ajatolláh Chameneí
  • Teherán však hovorí o celkovom zrušení sankcií proti nemu, kým Západ spomína ich postupné rušenie
  • objavila sa dokonca informácia, že problém v interpretácii vyplýva z toho, že anglický a perzský text dohody nie sú úplne rovnaké

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Irán #iránsky jadrový program #protiraketová obrana