Ukrajinský Cattani sa chystá robiť poriadky v Zakarpatsku

"Väčšina Ukrajincov ho pozná podľa jeho populistických vyjadrení a nadávok," reagoval portál Mukachevo.net na vymenovanie Hennadija Moskaľa (63) za nového šéfa Zakarpatskej oblasti. Akoby mu miestni politicko-spoločenskí pohlavári dávali najavo, že tam nie je celkom vítaný. Teda na úplne opačnom konci krajiny, pretože doteraz pôsobil ako šéf tej časti Luhanskej oblasti, ktorú kontroluje Kyjev.

16.07.2015 10:00
Hennadij Moskaľ Foto:
Hlavný ukrajinský Moskaľ, má napísané na tričku Hennadij Moskaľ v narážke na prezývku Moskovčanov či označenie prívrženca ruskej geopolitickej doktríny.
debata (36)

„Bude mať za úlohu hlavne urobiť poriadok s prekvitajúcim pašovaním a zorientovať sa v aktivitách Pravého sektora v oblasti,“ informoval portál Novosti Zakarpatia.

Moskaľ však nie je v Zakarpatskej oblasti nováčikom. Bol v nej totiž v polovici 90. rokov oblastným policajným náčelníkom a následne v rokoch 2001 až 2002 sedel na rovnakej stoličke, na ktorú ho tentoraz v stredu v Užhorode osobne posadil prezident Petro Porošenko. Tentoraz však ide Moskaľ robiť poriadky v čase, keď sa medzi miestnou politickou elitou, mafiou a príslušníkmi miestneho ultranacionalis­tického Pravého sektora poriadne iskrí.

Zápas o ovládnutie tzv. zelenej hranice

„Zakarpatsko plní mobilizačný plán na 30 percent, ale v rovnakom čase sa v centre Užhorodu preháňa džíp s guľometom ako v Somálsku,“ neodpustil si poznámku Moskaľ v rozhovore pre portál Gordonua.com tesne pred nástupom do novej funkcie. Zároveň podrobne vysvetlil, ako v oblasti fungujú pašerácke kanály a prečo Pravý sektor v Zakarpatsku nemá nijaký vzťah k Majdanu, ale aj ako sa môže sobotňajšia prestrelka v Mukačeve negatívne odzrkadliť na eurointegračných ambíciách Ukrajiny.

„Dnes sme svedkami zápasu o kontrolu pašeráckych kanálov pozdĺž hranice s Maďarskom, Rumunskom, Poľskom a so Slovenskom. Konkrétne o ovládnutie tzv. zelenej hranice. Zisky z týchto aktivít dosahujú nie milióny, ale myslím si miliardy dolárov. Ukrajina za to platí faktickým anulovaním svojho úsilia o vstup do únie, ako aj o bezvízový styk,“ tvrdí nový Cattani (hlavná postava v talianskom seriáli o boji s mafiou Chobotnica – poz. red.), ako Moskaľa už charakterizovali niektorí jeho stúpenci.

Do zahraničia smerujú cigarety a utečenci

Podľa nového šéfa Zakarpatskej oblasti smerujú do zahraničia hlavne cigarety a ilegálni utečenci. „Podľa mojej informácie v Donecku obnovili činnosť podniky na výrobu cigariet, ktoré predtým riadil dnes už bývalý šéf ministerstva vnútra Vitalij Zacharčenko. Väčšina cigariet však pochádza z Bieloruska, ktoré sa rovnako pašujú na Ukrajinu, aby ich následne pašeráci prepravovali cez rumunskú, maďarskú, slovenskú a poľskú hranicu,“ tvrdí Moskaľ. Podľa neho opačným smerom, cez zelenú hranicu, do Ľvovskej oblasti prúdi 70 až 80 percent narkotík, ktoré sa nevyrábajú na Ukrajine.

„Pašovaný tovar dopravujú pomocou koní, malých lietadiel, ale aj dronmi. Výnimkou sú ťavy, pretože u nás nežijú. Tam kde hranica prechádza vodnou hladinou, sa dostávajú k slovu potápači. Pašovaný tovar ukrývajú aj v prepravovaných kovových tyčiach či medzi drevom vo vagónoch. Čoskoro však tento kanál uzavrú. Od 1. novembra totiž bude platiť zákaz vývozu dreva z Ukrajiny,“ dodal Moskaľ. V súvislosti s pokračujúcim pašovaním cez západnú hranicu si vraj prečítal rumunské, slovenské a poľské internetové portály a ako konštatoval, „to, čo tam píšu, je veľkou hanbou pre Ukrajinu“.

Prečo nie sú ozbrojenci v armáde?

Svoje dostali aj príslušníci zakarpatského Pravého sektora. „Granátomety, pištole, samopaly Kalašnikova sú u nás zakázané zákonom. Znamená to, že ich nosenie na verejnosti je protizákonné. Ako mohli celý čas verejne nosiť zbrane? Ani jedného zo Zakarpatčanov, ktorí sa vydávajú za príslušníkov Pravého sektora, som nevidel na Majdane. Pritom sme to tam denne strážili. Všetci, ktorí boli vtedy v Pravom sektore, boli normálnymi, kultivovanými, vychovanými ľuďmi. Nik k nim nemal pripomienky. Odkiaľ sa na Zakarpatsku vzali títo ,býci‘? Na to sa treba opýtať predstaviteľov miestnych silových štruktúr,“ odhalil časť plánov nový šéf oblasti. Na záver si Moskaľ položil otázku: „Prečo nie sú ozbrojenci zo Zakarpatska v armáde, ale chodia v uniformách a tváre si schovávajú za maskami?“

Moskaľov predchodca vo funkcii Vasilij Gubaľ, ktorý viedol oblasť osem mesiacov, svojmu následníkovi odkázal cez portál Mukachevo.net: „Som hrdý, že som Zakarpatčan. Prestíž nám zdvihla 128. brigáda a som hrdý, že ju tvorili chlapci zo Zakarpatska. Pochovali sme ich 63, čo je veľa na našu oblasť. Niekedy sme síce neplnili mobilizačný plán, ale bránili sme svoju vlasť.“

Moskaľ bije na poplach

Na adresu odvolania z funkcie iba konštatoval, že rozhodnutie prezidenta Porošenka akceptuje. „Napokon za celé obdobie vo funkcii sa každý mesiac objavila informácia o mojom odvolaní,“ dodal Gubaľ. Na adresu stredajších veľmi prísnych bezpečnostných opatrení pred príletom prezidenta a nového gubernátora iba konštatoval, že počas celého mandátu chodil medzi ľudí bez ochranky.

Moskaľ, rovnako ako mnohí v Kyjeve, však bije na poplach. Východisko zo situácie vidí okrem iného v reforme bezpečnostných zložiek. Ako zdôraznil „nie len tak naoko, a v skutočnosti sa nič nemení“. Inak sa podľa neho môže situácia na Ukrajine kardinálne zmeniť. „Môžeme sa ocitnúť na pokraji ozbrojeného uchopenia moci,“ dodal Moskaľ.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #pašeráci #Ukrajina #Pravý sektor #Zakarpatsko #Mukačevo