Šéf nemeckej diplomacie pricestoval na historickú návštevu Kuby

Takmer dve hodiny trvala schôdzka nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom, ktorý vo štvrtok pricestoval na svoju prvú návštevu Kuby.

17.07.2015 09:44
kuba, nemecko,  Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier (vpravo) počas svojej prvej návštevy na Kube.
debata (17)

Castro pri tejto príležitosti vyzdvihol význam Nemecka pre Kubu ako jednej z najdôležitejších európskych krajín.

Steinmeier vo štvrtok hovoril s 84-ročným Castrom aj otázke ľudských práv. Zároveň ho ubezpečil, že Nemecko podporuje otváranie socialistickej karibskej krajiny svetu. Organizácie na ochranu ľudských práv však Havanu naďalej obviňujú z masívneho obmedzovania slobody prejavu. Steinmeier je prvý šéfom diplomacie zjednoteného Nemecka, ktorý navštívil Havanu za 25 rokov. Pred rokom 1989 cestovali na Kubu predstavitelia bývalej Nemeckej demokratickej republiky. Vo štvrtok sa stretol aj s kubánskym rezortným partnerom Brunom Rodríguezom, s ktorým podpísal dve dohody o politickej, kultúrnej a hospodárskej spolupráci medzi oboma krajinami, zahŕňajúce aj záväzok k dodržiavaniu ľudských práv.

Cieľom dohôd je okrem iného zintenzívnenie hospodárskych vzťahov medzi Kubou a Nemeckom. V rebríčku krajín, kam Nemecko vyváža svoje tovary, bola Kuba v roku 2014 na 101. mieste, medzi importérmi sa ocitla na 125. priečke. Na Kube zatiaľ pôsobí iba 30 nemeckých firiem a bánk. Sériou stretnutí so zástupcami občianskej spoločnosti, vedcami a predstaviteľmi kultúry dnes Steinmeier návštevu Kuby ukončí.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #diplomacia #Raúl Castro #Frank-Walter Steinmeier