Európu sužuje nová vlna horúčav, prinesie so sebou silné búrky

Strednú a južnú Európu zasiahla ďalšia vlna horúčav, teploty sa majú v Nemecku či Taliansku v piatok vyšplhať až na 40 stupňov Celzia. Talianske ministerstvo zdravotníctva vydalo kvôli extrémne vysokým teplotám varovanie pre obyvateľov viac ako dvadsiatich miest vrátane Ríma, Florencie či Bologne, zamestnanci niektorých podnikov si vzali kvôli horúčavám osobitné voľno.

17.07.2015 10:42
Taliansko, Rím, počasie, horúčava Foto: ,
Turisti pred Pantheonom v Ríme sa osviežujú počas horúčav, ktoré krajinu zasiahli. Talianske úrady pripravili pre turistov aj klimatizované stany, v ktorých si môžu oddýchnuť počas návštev pamiatok.
debata

Už cez víkend by však malo prísť mierne ochladenie, ktoré prinesie silné búrky.

V Nemecku stúpli teploty vysoko už vo štvrtok, a to najmä na juhu a východe krajiny. V piatok by mala horúčava zasiahnuť celé územie. Podľa meteorológov za to môže tlaková níž nad východným Atlantikom, pri jej okraji prúdi horúci vzduch z juhu do stredných a severných oblastí kontinentu. Už v piatok večer a najmä v sobotu však majú do Nemecka doraziť silné búrky s krupobitím, po ktorých by mohli teploty klesnúť na 30 stupňov.

V Taliansku platí varovanie pred vysokými teplotami vo viac ako 20 mestách, najmä na severe krajiny. Odborníci varujú, že kvôli veľkej vlhkosti sa tam teploty môžu pocitovo zdať ešte oveľa vyššie ako v skutočnosti sú. Turisti v hojne navštevovaných mestách budú mať k dispozícii klimatizované stany, v ktorých si budú môcť oddýchnuť počas návštev pamiatok. Niektorí zamestnanci si berú kvôli horúčavám voľno. Do práce neprišli napríklad niektorých zamestnanci výrobcu luxusných automobilov Maserati.

Juh a stred Európy opäť moria horúčavy. Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
leto, počasie, horúčava Juh a stred Európy opäť moria horúčavy.

Extrémne horúčavy zasiahli Európu už na prelome júna a júla, keď sa teploty v Španielsku, Francúzsku, Taliansku, Rakúsku či Nemecku tiež priblížili k 40 stupňom. Francúzske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok zverejnilo štatistiku, z ktorej vyplýva, že kvôli horúčavám vtedy zomrelo o 700 ľudí viac, ako je v túto ročnú dobu obvyklé.

Silné horúčavy sa nevyhnú ani Slovensku. Meteorológovia vydali na piatok výstrahu pred horúčavami pre južné Slovensko, v sobotu to už bude pre celé územie. Na juhu sa v sobotu môžu teploty vyšplhať až na 38 stupňov Celzia. (Viac v článku Výstraha pred extrémnymi horúčavami platí na Slovensku pre celý víkend)

debata chyba