Vinný! Holmesovi za vraždenie počas premiéry Batmana hrozí trest smrti

Súdna porota v Spojených štátoch uznala Jamesa Holmesa (27) za vinného z niekoľkonásobnej vraždy, ktorej sa dopustil na predmestí Denveru, keď začal strieľať do návštevníkov kina. Holmes bol obžalovaný, že počas polnočnej premiéry filmu o Batmanovi v júli 2012 zabil 12 ľudí a ďalších 70 zranil. Holmes vinu odmietol priznať, hrozí mu trest smrti.

17.07.2015 12:17
James Holmes Foto: ,
James Holmes počas súdneho pojednávania v júni 2013.
debata (3)

Holmesa obžalovali z trestných činov vraždy, pokusu o vraždu a v jednom bode z držania trhaviny. Porota sa o verdikte radila skoro dva dni. Holmesa nakoniec vo štvrtok uznala za vinného vo všetkých 165 bodoch obžaloby. Verdiktu predchádzal tri mesiace trvajúci proces. Obhajoba bývalého študenta neurológie tvrdila, že Holmes trpí bludmi a schizofréniou a nemôže niesť za svoj čin zodpovednosť. Psychiatri, ktorých obžaloba predvolala, uviedli, že muž je síce ťažko duševne chorý, ale v čase činu bol príčetný.

Porota zložená z deviatich žien a troch mužov tvrdenia obhajoby o Holmesovej nepríčetnosti nakoniec odmietla. Holmes počas čítania verdiktu nijako nereagoval, stál vedľa svojich obhajcov, ktorých mu pridelil súd, mal ruky vo vreckách a pozeral sa pred seba.

James Holmes (vľavo v modrej košeli) si bez... Foto: Reuters
James Holmes, streľba, Denver James Holmes (vľavo v modrej košeli) si bez emócií vypočul rozsudok poroty, ktorá ho uznala vinným z viacnásobnej vraždy.

Proces momentálne vstupuje do fázy, v ktorej bude rovnaká porota rozhodovať, či by mal Holmes stráviť zvyšok život vo väzení bez možnosti podmienečného prepustenia, alebo či by mal dostať najvyšší trest. Obe strany zrejme predvolajú ďalších svedkov. Ďalšie výpovede by mohli odznieť už v stredu. Rozhodovanie o treste zrejme potrvá celé leto, myslí si sudca Carlos Samour. Záver procesu sa tak podľa médií očakáva koncom augusta.

„Pre obete, ich rodiny, blízkych a priateľov to bola citovo vypätá a ťažká doba. Dúfam, že rozhodnutie súdu im vráti trocha pokoja a že bude znamenať začiatok uzdravovania pre celé Colorado,“ povedal coloradský guvernér John Hickenlooper.

Mnohé rodiny obetí a zranených po vynesení verdiktu uviedli, že si vydýchli. Tom Sullivan, ktorého syn Alex pri streľbe zahynul, vyhlásil, že hneď po prvom slove „vinný“ vedel, že je všetkému koniec. „Sme šťastní, že to zviera, toto monštrum, už nikdy neuvidí denné svetlo,“ vyhlásila Sandy Phillipsová, ktorá v kine prišla o dcéru Jessicu.

Caleb Medley, ktorého James Holmes postrelil do... Foto: SITA/AP, Brennan Linsley
Colorado, streľba, James Holmes Caleb Medley, ktorého James Holmes postrelil do hlavy a zostal na invalidnom vozíku, si s úľavou vypočul rozsudok poroty.

Pri vynesení rozsudku boli aj Holmesovi rodičia Arlene a Robert, ktorí sa celý čas mlčky držali za ruky. Po vynesení verdiktu Arlene sklonila tvár na manželovo rameno. Holmesovi rodičia boli prítomní na každom rokovacom dni, ich syn sa k nim však očividne nehlásil. Rozkol medzi nimi nastal v roku 2011, keď sa Holmesovci presťahovali do San Diega, kde študoval neurológiu.

Holmes podľa obžaloby vyšiel v júli 2012 asi dvadsať minút po začiatku filmu núdzovým východom von z kina Aurora. Po chvíli sa vrátil do sály oblečený v čiernom, v plynovej maske a s helmou, čím pripomínal postavu z filmu. Niektorí z divákov vo vypredanej sále si mysleli, že je súčasťou produkcie. Holmes však do sály vhodil dva granáty so slzným plynom a začal strieľať. Po asi 15 minútach sa nechal bez odporu zatknúť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #denver #streľba #Batman #filmová premiéra #James Holmes