Nemecko má pre tvrdé požiadavky voči Grécku znova imidž krutej krajiny

Pre grécku krízu a nekompromisný postoj Berlína voči Aténam sa vrátil späť obraz Nemecka ako "krutej krajiny", píše americký denník The Washington Post.

17.07.2015 15:30
grécko, kríza, Wolfgang Schaeuble Foto: ,
Aténčan si fotí plagát, na ktorom má nemecký minister financií Wolfgang Schäuble hitlerovské fúziky.
debata (6)

Tým, že Nemecko trvalo na tvrdých úsporných opatreniach a ďalších požiadavkách, si krajina podľa denníka ničí dobrú povesť, ťažko získavanú v desaťročiach po druhej svetovej vojne.

Už druhý deň po dohode krajín eurozóny s Gréckom sa na Twitteri začal objavovať hashtag #Boycottgermany vyzývajúci užívateľa, aby nekupovali nemecký tovar, všíma si denník.

S odkazom na legendárnu postavu kanibala Hannibala Lectera z hororu Mlčanie jahniat zdieľajú ľudia karikatúru nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ako „Angely Lecter“ pojedajúcu Európsku úniu.

Sociálne siete obletela aj kresba zobrazujúca nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho ako kata Islamského štátu.

Nemecko bolo pritom len jedným z desiatky štátov, ktoré naliehali na tvrdú zmluvu s Gréckom. Britský denník Daily Mail však napísal, že Gréci s dohodou súhlasili, pretože im „Nemci dali pištoľ k hlave“.

Komentátor denníka The New York Times Paul Krugman, ktorý Berlín za jeho prísny postoj k gréckym daňovým reformám opakovane kritizoval, zase dostával z Nemecka nenávistné e-maily. Písalo sa v nich okrem iného, že ako „Žid by mal vedieť, ako je nebezpečné nejaký národ démonizovať“.

Gréci, ktorí sa otvorene vyslovovali za tvrdé úsporné opatrenia, boli vo svojej krajine dokonca označovaní za „nacistických kolaborantov“, píše ďalej The Washington Post. Ďalší obrázok kolujúci po internete zase ukazuje vlajku Európskej únie, ktorej žlté hviezdy na modrom pozadí boli počítačovo pretvorené na hákový kríž.

Nemecký časopis Der Spiegel vo svojom internetovom vydaní nazval nemecké požiadavky „katalógom krutosti“.

Zelení: Dôvera budovaná 25 rokov, je zničená

Aj keď v piatok nemecký parlament hlasoval za začatie rozhovorov eurozóny s Aténami o podmienkach novej finančnej pomoci Grécku, škoda na povesti Nemecka už bola napáchaná. „Merkelová, Schäuble a (vicekancelár) Sigmar Gabriel za dva a pol dňa zničili dôveru, ktorá bola budovaná posledných 25 rokov,“ povedal v nemeckej televízii Reinhard Bütikofer zo strany nemeckých Zelených. „Bezcitné, diktátorské a škaredé Nemecko má zase svoju tvár, a tou je Schäuble,“ dodal.

Nemci sú národ, ktorý pravidlá neporušuje, je to krajina, kde chodci čakajú na zelenú aj na prázdnej križovatke – a tak to Nemci majú radi. Toto vnútorné nastavenie Nemecku podľa mnohých pomohlo, aby vybudovalo výkonnú, konkurencieschopnú a modernú ekonomiku, ktorú mu Európa závidí. Ako najväčšia ekonomika a de facto vodca eurozóny má Nemecko pravidlá, o ktorých si mnoho Nemcov myslí, že musia byť dodržiavané. Nemci považujú za nepríjemné, ba dokonca urážlivé, že ich volanie po úsporných opatreniach v Grécku niekto prirovnáva k nacistickej neľudskosti, uzatvára The Washington Post.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #Wolfgang Schäuble #grécka dlhová kríza