Firma Mitsubishi sa ospravedlnila za využívanie amerických vojnových zatajcov

Spoločnosť Mitsubishi uskutočnila v nedeľu bezprecedentný krok, keď sa ako prvá japonská firma ospravedlnila za využívanie amerických vojnových zajatcov na nútené práce počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom BBC.

20.07.2015 07:20
James Murphy Foto: ,
Jeden z mála žijúcich bývalých amerických väzňov, 94-ročný James Murphy, ospravedlnenie prijal.
debata (75)

Predstaviteľ spoločnosti Hikaru Kimura vyjadril na ceremoniáli v Centre Simona Wiesenthala v Los Angeles ľútosť nad tým, že americkí väzni boli nasadení na práce v baniach prevádzkovaných jeho firmou.

Jeden z mála žijúcich bývalých amerických väzňov, 94-ročný James Murphy, toto ospravedlnenie prijal. „Je to úžasný deň … Čakali sme naň 70 rokov,“ povedal Murphy, ktorý svojim väzniteľom už odpustil.

„Bolo to otroctvo v každom ohľade: žiadne jedlo, žiadne lieky, žiadne oblečenie, žiadna hygiena,“ uviedol Murphy. Ešte znepokojujúcejšie bolo vedieť, že Mitsubishi stavia stíhacie lietadlá používané proti americkým silám.

Historický záber z druhej svetovej vojny.... Foto: SITA/AP
Spojené štáty, Japonsko, vojnoví zajatci Historický záber z druhej svetovej vojny. Japonskí vojaci strážia amerických zajatcov. Tí museli v zajatí vykonávať ťažké a neľudské práce.

„Veľmi pozorne som počúval ospravedlnenie pána Kimuru a bolo veľmi, veľmi úprimné, pokorné a odvážne,“ dodal. Zároveň vyjadril nádej, že obe krajiny teraz môžu ísť dopredu a USA budú mať s Japonskom ako svojím spojencom užšie vzťahy. Na akte ospravedlnenia boli tiež prítomní príbuzní ďalších bývalých zajatcov.

Spoločnosť Mitsubishi urobila tento krok nezávisle od japonskej vlády, ktorá sa americkým vojnovým zajatcom oficiálne ospravedlnila pred piatimi rokmi. Kabinet v Tokiu považuje ospravedlnenie Mitsubishi za dôležité gesto pred augustovým 70. výročím konca vojny. V baniach prevádzkovaných spoločnosťou Mitsubishi Mining Company pracovalo v tvrdých podmienkach asi 500 amerických vojnových zajatcov a ďalšie tisíce Filipíncov, Kórejcov a Číňanov.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #Mitsubishi #zajatci