Texaská polícia čelí kritike za smrť černošky v cele

Novú vlnu kritiky prístupu americkej polície k menšinám vyvolalo zverejnenie videa so zadržaním mladej černošky v štáte Texas, ktorú následne našli v policajnej cele mŕtvu.

22.07.2015 10:56
debata (10)

Dvadsaťosemročnú Sandru Blandovú policajt na začiatku júla zadržal pre drobný dopravný priestupok. Blandovú polícia zastavila na ceste neďaleko texaského Houstonu 10. júla kvôli tomu, že pri prechádzaní do iného jazdného pruhu údajne nedala znamenie o zmene smeru jazdy. Zasahujúci policajt v správe uviedol, že Blandová bola pri kontrole „agresívna“, a preto jej vraj nasadil putá a odviezol do okresnej cely vo mestečku Waller. Tam však ženu po troch dňoch našli obesenú.

Tvrdeniu úradov, že černoška v cele predbežného zadržania spáchala samovraždu, odmieta jej rodina uveriť.

Video, ktoré polícia teraz zverejnila, vyvolalo v amerických médiách i na sociálnych sieťach vlnu rozhorčenia. Na zázname z kamery umiestnenej v policajnom vozidle je vidieť ostrý stret belošského policajta a mladej černošky. Blandová sa niekoľkokrát hlasno pýta na dôvod svojho zadržania. Časť incidentu, pri ktorom údajne došlo k násiliu, nie je na zázname zachytená.

Podľa polície spáchala černoška v cele samovraždu, čo vraj potvrdzuje aj pitevná správa. Jej rodina to odmieta a požaduje vykonanie „nezávislej“ pitvy. Blandová vraj do Texasu prišla kvôli novej práci, čo je podľa rodiny jasný argument hovoriaci proti samovražde.

Sharon Cooperová si utiera slzy počas... Foto: SITA/AP, Pat Sullivan
Sandra Bland Sharon Cooperová si utiera slzy počas spomienkového podujatia na počesť jej sestry Sandry Blandovej.

Zasahujúci policajt bol do vyšetrenia prípadu postavený mimo službu. Úrady ho zatiaľ vinia prinajmenšom z porušenia policajných postupov a interného kódexu predpisujúceho zdvorilé správanie.

Policajné násilie voči černošskej menšine je v USA niekoľko mesiacov horúcou témou. K najsledovanejším prípadom z posledného obdobia, ktoré vyvolali aj pouličné nepokoje a demonštrácie, patrí smrť černošského mladíka Michaela Browna vo Fergusone na predmestí St. Louis, či černocha Erika Garnera v New Yorku. Americká stanica CNN v stredu krátko informovala aj o ďalšom podobnom incidente, pri ktorom počas dopravnej kontroly zastrelil policajt v štáte Ohio 43-ročného černocha, otca 13 detí.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #samovražda #video #policajné násilie #policajné zadržanie #černoška