FBI: Islamský štát je nebezpečnejší ako Al-Kajdá, pomáha mu internet

Kampaň radikálneho hnutia Islamský štát, ktorá presviedča Američanov, aby páchali násilie, sa stala pre Spojené štáty väčšou teroristickou hrozbou, ako pre ne v súčasnosti predstavuje útok teroristickej siete Al-Kajdá. Vyhlásil to riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

23.07.2015 14:38
James Comey Foto: ,
Riaditeľ FBI James Comey
debata (20)

Islamský štát, ktorý ovláda časti územia Sýrie a Iraku, ovplyvnil za uplynulý rok značný, aj keď nie doteraz presne známy počet Američanov. Stalo sa tak vďaka kampani na sociálnych sieťach, na ktorých Islamský štát vyzýva moslimov, ktorí nemôžu odcestovať na Blízky východ, „aby zabíjali na miestach, na ktorých sa nachádzajú,“ vyhlásil Comey.

„Užívatelia Twitteru spojení s Islamským štátom majú viac ako 21-tisíc po anglicky hovoriacich sledujúcich, z ktorých tisícky môžu žiť v USA,“ dodal šéf FBI.

V posledných ôsmich týždňoch Federálny úrad pre vyšetrovania zatkol množstvo radikalizovaných podozrivých. Comey informoval, že zadržali okrem iných aj viac ako desiatku ľudí, ktorí vraj chystali v krajine útoky v čase osláv Dňa nezávislosti 4. júla.

Washington tiež vystopoval desiatky Američanov vo veku od 18 do 62 rokov, ktorí odcestovali do Sýrie alebo Iraku, aby sa tam zapojili do bojov po boku Islamského štátu. „Veľmi sa obávam toho, čo nevidím, pretože ľudia, ktorí pre Islamský štát verbujú nových členov, používajú šifrovanú komunikáciu, aby sa vyhli americkým odposluchom,“ dodal Comey.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #FBI #islamisti #Islamský štát #Jamex Comey