Thajsko: Z pašeráctva obvinili 72 ľudí

Thajsko v piatok obvinilo 72 osôb z účasti na pašovaní ľudí. Udialo sa tak len niekoľko dní predtým, ako Spojené štáty vydajú v pondelok správu hodnotiacu snahy krajiny vyrovnať sa s problémom pašeráctva ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters.

24.07.2015 10:14
debata

Thajsko ešte v máji spustilo rozsiahle vyšetrovanie vo veci obchodovania s ľuďmi po tom, ako sa v džungli pri thajsko-malajzijskej hranici našlo 26 pochovaných tiel. Ostré zásahy následne v regióne spustili rozsiahlu migračnú krízu, keďže pašerákov podnietili k tomu, aby lode plné utečencov radšej nechávali opustené na mori, než by riskovali pristátie pri thajskom pobreží.

Vyšetrovanie bolo podľa vyjadrenia thajskej polície „najväčším v oblasti obchodovania s ľuďmi“ v histórii Thajska. Polícia ďalej uviedla, že sa jej doposiaľ podarilo zadržať 72 ľudí a na ďalších 45 vydala zatykač. Pätnásť zo zadržaných sú thajskí funkcionári. Je medzi nimi aj jeden vojak a štyria policajti.

Obvinení sú z rôznych trestných činov od pašovania ľudí po nadnárodnú trestnú činnosť v podobe ilegálneho privážania ľudí na prácu do Thajska, ako aj z porušovania úradných povinností.

Napriek vysokému počtu zadržaných je podľa agentúry Reuters spochybňovaná dlhodobá efektívnosť akcie thajských úradov voči pašeráckym zločineckým organizáciám, keďže počas vyšetrovania dochádza napríklad k zastrašovaniu svedkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie #Thajsko #pašeráci ľudí