Turecký premiér potvrdil, že Ankara rokuje s USA o vojenskej základni

Turecké vojenské lietadlá v piatok zaútočili na pozície radikálov z Islamského štátu (IS) na sýrskom území a najmenej 40 ich zabili. Informovala o tom turecká agentúra Dogan. Podľa tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua lietadlá odpálili rakety z tureckého vzdušného priestoru a všetky ciele zničili.

24.07.2015 12:53
Ahmet Davutoglu Foto: ,
Ahmet Davutoglu.
debata (14)

Agentúra AP uviedla, že ide o zásadnú zmenu taktiky Turecka voči konfliktu v susednej Sýrii. Ankara sa doteraz odmietala podieľať na koaličných náletoch, ktoré vedú Spojené štáty. Davutoglu povedal, že Ankara rokuje s Washingtonom o poskytnutí juhotureckej leteckej základne Incirlik k operáciám v Sýrii.

Turecké stroje F-16 v noci na piatok zasiahli tri ciele v Sýrii v rámci leteckej operácie, ktorá bola podľa denníka Hürriyet odvetou za štvrtkový útok na tureckých vojakov. Lietadlá odštartovali z tureckej základne v Diyarbakire a Davutoglu uistil, že stroje nenarušili sýrsky vzdušný priestor. Medzi zasiahnutými cieľmi sú dve veliace stanovištia na sýrskej hranici proti tureckému pohraničnému mestu Kilis a zhromaždisko ľudí z IS. O život prišlo podľa prvých správ asi 40 ľudí.

Letecký útok nasledoval deň po tom, čo pri cezhraničných stretoch medzi ozbrojencami z IS a tureckou armádou prišiel vo štvrtok o život jeden vojak a ďalší dvaja utrpeli zranenia. Násilností pozdĺž 900 kilometrov dlhej hranice medzi oboma štátmi v posledných dňoch výrazne pribudlo. V pondelok zaútočil samovražedný atentátnik, zrejme napojený na IS, na prokurdských aktivistov v kultúrnom centre v meste Suruç, ležiacom zhruba desať kilometrov od sýrskeho pohraničného mesta Kobani. Usmrtil 32 prevažne mladých ľudí a ďalších 100 zranil.

Turecká armáda kvôli incidentom posilnila bezpečnosť na hraniciach a podľa Washingtonu povolila Ankara Američanom používať k náletom na pozície IS leteckú základňu Incirlik. Podľa tureckej tlače sa Turecko s USA dohodlo tiež na dodržiavaní bezletovej zóny nad časťou sýrsko-tureckej hranice. Ide o úsek medzi mestami Džarábulus a Mara v provincii Halab. Bezletové pásmo má byť široké až 50 kilometrov.

Davutoglu povedal, že o poskytnutí Incirliku sa stále rokuje. Ankara si želá zlepšiť koordináciu s krajinami, ktoré sú zapojené do bojov proti IS. „Turecko sa nemôže prizerať, ak na nich útočia Kurdi, ľavicoví extrémisti a IS,“ povedal. V rámci boja proti terorizmu začala polícia rozsiahlu operáciu proti islamistom a členom v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Operácia sa týka 13 tureckých provincií. Zatkli 297 ľudí, jedna žena pri strete s policajtmi zomrela. Medzi asi stovkou ľudí, ktorí boli zadržaní v Istanbule, bolo 30 cudzincov. Do operácie bolo nasadených približne 5 000 policajtov, ktorí mali zo vzduchu podporu vrtuľníkov.

Na istanbulskom predmestí Bagcilar prišla o život jedna žena, keď sa policajti snažili dostať sa do domu, kde chceli zatýkať. Premiér vyhlásil, že razia nebola izolovanou akciou, ale súčasťou bezpečnostných operácií, ktoré budú pokračovať.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Ahmet Davutoglu #vojenská základňa