V Sýrii sú stále chemické zbrane, tvrdí americký denník

Sýrsky prezident Bašar Asad sa nevzdal všetkých chemických zbraní, ako predstieral. Podľa piatkovej správy amerického denníka The Wall Street Journal režim schoval pred inšpekciami nervový plyn a ďalej pracuje na vývoji chemických zbraní.

24.07.2015 17:05
Sýria, Bašar Asad, Baššár al-Asad, Foto:
Sýrsky prezident Bašar Asad podľa amerického denníka The Wall Street Journal ukryl časť bojového chemického arzenálu.
debata (71)

Panujú obavy, že tieto látky sa môžu v chaose, aký v Sýrii teraz panuje, dostať do rúk islamských radikálov. Členovia organizácie Islamský štát (IS) podľa júlovej správy sýrskej opozície použili neznámy jedovatý plyn proti svojim odporcom v Sýrii aj v Iraku.

Objavujú sa správy o použití chemikálií v bojoch

Sýria predvlani súhlasila s likvidáciou svojho chemického arzenálu. Dohľadom na odvoz látok a na ich zničenie bola poverená Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Sýria sa tak vyhla odvete, ktorá jej hrozila za útok, pri ktorom bol pri Damasku nasadený sarin a zahynulo niekoľko sto ľudí. Aj keď Sýria nechala vyviezť všetky bojové chemikálie, ktoré priznala, správy o použití chemických látok v bojoch sa sporadicky stále objavujú.

Pravidlá pri inšpekcii určovali Sýrčania

Americký denník teraz napísal, že inšpektori OPCW preverovali len prevádzky, ktoré Damask označil za chemické laboratóriá, pretože chceli zabrániť tomu, aby Damask celú dohodu nevypovedal, a pretože v ostatných častiach Sýrie im Sýrčania nezaistili osobnú bezpečnosť. „Pravidlá hry určovali Sýrčania. Inšpektori sa dostali len do miest, ktoré Sýria označila, a navyše s 48-hodinovým upozornením vopred,“ uvádza sa v správe denníka The Wall Street Journal. „Nemali sme na výber a museli sme s nimi spolupracovať. Keby sme chceli robiť veci po svojom, alebo s nim rokovali veľmi agresívne, narazili by sme na bezpečnostné problémy,“ citoval denník jedného z členov misie OPCW Scotta Cairnsa.

Členovia vyšetrovacieho tímu OPCW v modrých... Foto: SITA/AP
Nobelova cena, Sýria, OPCW Členovia vyšetrovacieho tímu OPCW v modrých prilbách počas vyšetrovania chemického útoku v sýrskom Damasku.

Vládnu obavy, aby zbrane nepadli do rúk islamistom

Americká vláda a Ústredná spravodajská služba (CIA) považovali vlani dokončené zničenie sýrskych chemických zbraní za úspech. Teraz sa podľa denníka CIA domnieva, že sa situácia zmenila a že pribúda dôkazov, že Asadov režim časť zakázaných chemických zbraní schoval. „Tajné služby sa domnievajú, že Asad chce tieto rezervy využiť na obranu bášt režimu. Existuje však aj nebezpečenstvo, že môže nad arzenálom stratiť kontrolu, alebo ho odovzdá spojeneckému libanonskému Hizballáhu. Keby režim padol naraz, dostali by sa tieto zbrane do rúk IS alebo iným teroristickým skupinám,“ uvádza americký denník.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #Bašár al-Asad #Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW)