Boston ponúka nefalšovanú históriu

Nič tu nie je ako v administratívne zošnurovanom Washingtone, ale ani rozvášnenom New Yorku plného turistov pendlujúcich po obchodoch hlavne na Manhattane.

25.07.2015 10:11
Boston, ulica Foto: ,
Obchodná ulica Washington Street.
debata (2)

Možno práve preto je Boston pre našinca zaujímavejší ako spomínané megapolisy. A pritom je to napríklad z New Yorku iba slabé štyri hodiny kyvadlovým autobusom po kvalitnej autostráde a hlavne oveľa lacnejšie ako vlakom.

Prístav, Harvardova univerzita, svetoznámy maratón, najnovšie zatienený krvavým masakrom, a samozrejme hokejista Chára, to všetko môže blysnúť v hlave pred návštevou mesta plného zelene. S mestským centrom, ktoré sa dá prejsť peši za niekoľko minút. Jeho srdcom je pešia zóna na Washington Street s množstvom módnych obchodov, ale aj stánkov s rýchlym občerstvením.

„Potrebujete poradiť,“ ozval sa za naším chrbtom jeden množstva ochotných obyvateľov Bostonu, keď sme stáli nerozhodne pred jednou z mnohých máp umiestnených vari na každom kroku.

Aj keď sú staré, chodia načas. Foto: Boris Latta, Pravda
Boston, električka Aj keď sú staré, chodia načas.

„Ktorým smerom je more, prístav,“ zaznela naša otázka. Jeho prekvapivý úsmev sprevádzalo konštatovanie, že more je všade naokolo, ale vraj najlepšie je použiť „tečko“, teda miestnu špecifickú dopravu. Špecifickú preto, lebo väčšinou písmeno „T“ v uliciach Bostonu je pozvánkou do podzemia. Pre prišelcov je zároveň aj prekvapením. Z tunela v podzemí totiž nemusí vybehnúť len súprava metra, ale aj električka či dokonca autobus. Dôležité je, že chodia presne, aj keď mnohé pendlujú po meste aj pod jeho povrchom v zákrutách s neopakovateľným škripotom a v rovnakom „šate“ desiatky rokov.

„Skúste to aj opačným smerom,“ radí nám dáma, ktorá napriek návratu z práce v podvečernej špičke si našla čas upozorniť nás, že mesto má aj iné skvosty ako len doky, prístav a jeho okolie, vrátane moderného letiska Logan ležiaceho na jednom z mnohých ostrovov. Nezabudla pripomenúť ani Chodník slobody – tzv. Freedom Trail, ktorý vedie po uliciach a pamiatkach pripomínajúcich slávnu históriu nielen Bostonu, ale s ňou spojené dejiny celých Spojených štátov.

Poslúchli sme a urobili sme dobre. Verejný park Boston Common, len asi 5 minút chôdze od bostonskej "obchodnej“ ulice Washington street, plný oddychujúcich ľudí, či State House (pôvodne parlament a dnes sídlo massachusettskej vlády) týčiaci sa nad ním na kopci Beacon Hill dokáže upútať aj najnáročnejšieho zvedavca, milovníka miestnych reálií. Boston považujú všeobecne za piatu najväčšiu metropolitnú oblasť USA. Patrí medzi najstaršie mestá USA s veľmi významným kultúrnym zázemím. Je centrom vysokoškolského vzdelávania, zdravotníctva a kultúry. Každý určite pozná Boston vďaka prestížnej Harvardovej univerzite ležiacej v priľahlom Cambridgei. Aj vďaka nej sa o meste neraz hovorí ako o Aténach Ameriky.

Letný semester na Harvardskej univerzite. Foto: Boris Latta, Pravda
Harvard, Boston Letný semester na Harvardskej univerzite.

Na takmer 100 vysokých školách v Bostone študuje viac ako 250-tisíc študentov. Návšteva mesta je však v prvom rade neoceniteľnou možnosťou dotknúť sa skutočných amerických dejín. Popri Washingtone je totiž Boston jedným z mála miest, ktoré má ozajstnú históriu a nie sa iba na ňu hrá. Napríklad výstavbou vtipne okázalých budov, násilne kopírujúcich nejaký európsky sloh.

„Chodíme (Američania) obdivovať často mladú pseudohistóriu, ale len ľudia pochádzajúci zo starého kontinentu si dokážu bostonské historické bohatstvo naozaj vychutnať,“ neodpustil si kritiku "do vlastných radov“ George, jeden zo študentov Harvardovej univerzity, ktorý v tieni stromov v parku svojej alma mater spoločne s ďalšími naháňa v letnom semestri potrebné kredity. Boston, to je skutočná Amerika. Žiadna zlatá klietka, ale mesto so svojimi nedostatkami, ale hlavne neodškriepiteľnými prednosťami. A práve preto sú Bostončania naň právom hrdí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #boston